Madeleine

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

15

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 180g făină superioară 000 de la Băneasa
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 120g zahăr
  • 120g unt 80% grăsime
  • 4 ouă
  • 5g praf de copt
  • 5g extract de vanilie
  • 20g unt topit pentru uns tava
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Madeleinele sunt prăjiturele cu aluat de pandișpan cu unt, având originile în Commercy (regiunea Lorraine, din nord-estul Franței). Vei descoperi rețeta clasică a acestor prăjiturele moi, pufoase, aromate și foarte gustoase. Se coc în forme speciale ce le dă forma unor scoici. Sunt versatile.

Poți adăuga arome de citrice, ciocolată, mac, fructe, miere de albine, cafea. Dacă nu ai făcut până acum, ar fi păcat să nu le dai o șansă. Când le-am pregătit prima oară, am fost tentată să le consider fursecuri, dar textura și ingredientele m-au convins să le trec în caietul meu ca fiind prăjituri.

Sunt convinsă că o să vă îndrăgostiți de aceste madeleine pufoase și umflate, așa că trebuie să vă spun secretul meu: folosesc făina superioară 000 de la Băneasa. Deserturile mele ies perfect cu aceasta.

Un alt secret este că aluatul de madeleine să stea la rece o oră. Dar nu mai mult, pentru că se va pierde din textura pufoasă a aluatului.

Și nu în ultimul rând, un sfat foarte util: ingredientele trebuie să stea la temperatura camerei o oră înainte de a le folosi. Vei observa că folosești puține, ingrediente, așa că ai grija ca acestea să fie de calitate: făina superioară 000, unt de grăsime 80%, extract sau pastă de vanilie și ouă proaspete. Untul va da gust minunat, dar și aspect strălucitor după coacere. Îl vei pune mai ușor în forme și se va umfla mai mult în timpul coacerii.

Pasul 1

Ingredientele au stat la temperatura camerei timp de o oră. În primul rând, am topit untul la baine-marie. Acesta trebuie să se răcească până în momentul în care va fi folosit.

Pasul 2

Am spart ouăle într-un bol încăpător. Am adăugat puțină sare și zahărul și am mixat până au devenit o spumă ce și-a dublat volumul. Cu cât le mixezi mai mult, cu atât mai pufoase vor fi.

Am adăugat extractul de vanilie și am mai mixat puțin. Deși o să vi pară tentant să folosiți făină cu agent de creștere, la madeleine este bine să folosiți făina superioară 000, ce trebuie cernută.

Am pus peste compoziția de ouă, făina și praful de copt și am continuat să amestec ușor cu un tel. În acest mod, aluatul va rămâne mai aerat. La final, am încorporat untul topit și răcit. Am amestecat ușor până s-a omogenizat compoziția. Am pus aluatul în frigider pentru o oră.

Pasul 3

Am pornit cuptorul la 180 °C, apoi am uns tava specială de madeleine cu unt topit. Dacă ai spray cu ulei, funcționează și acesta pe post de antiaderent. Am pus într-un posh jumătate din aluatul de madeleine și am umplut formele doar ¾ din volumul lor.

Dacă nu ai posh, poți o folosi o pungă mai groasă (cum ar fie cea pentru congelator) și tai un colț. Poți folosi și o lingură, dar ai grijă să pui aproximativ aceeași cantitate. Cât timp s-a copt prima tranșă, aluatul rămas a stat la rece.

Timpul de coacere pentru madeleine este de aproximativ 12 minute. În funcție de puterea cuptorului, pot fi gata și în 10 minute. Am lășat madeleinele să se răcească complet, apoi le-am pudrat cu zahăr.

Iată cât de pufoase sunt! Sunt delicioase și miros atât de bine!

Poftă bună!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

300 min.

Porții

24

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

10