Tort Amandină

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

61 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Delizia

Ingrediente

Ingrediente pentru blat:

 Ingrediente pentru cremă:

  • 500g mascarpone
  • 300g Nutella / cremă de alune sau ciocolată

 

Ingrediente pentru sirop:

  • 500ml apă
  • 250g zahăr
  • esență de rom/rom după gust
  • 2 pliculețe cappuccino

 

Ingrediente pentru glazură:

  • 250g ciocolată neagră
  • 250ml smântână dulce
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură miere

Mod de preparare

Acum 10 ani, când eram însărcinată cu Luca, una dintre marile mele pofte a fost Prăjitura Amandină. Muream de poftă, zi lumină, de prăjitura cea mai însiropată și ciocolatoasă din Univers. Tot atunci am și încercat prima rețetă de Amandină și a rămas preferata noastră până acum!

Azi folosim făina Delizia pentru patiserie pentru o rețetă delicioasă, un tort spectaculos doar foarte ușor de preparat și ideal pentru iubitorii de ciocolată – TORT AMANDINA ♥

Pentru un gust cu adevărat “ciocolatos”, trebuie să folosim o cacao de foarte bună calitate pentru blat. Crema originală avea gălbenușuri crude, eu am înlocuit-o cu o cremă foarte simplu de preparat: mascarpone și Nutella sau o cremă de aune și ciocolată care vă place vouă. În cremă puteți adăuga și esență de rom sau nucă măcinată.

Din cantitățile pentru blat, eu fac 2 blaturi mai înalte, dar puteți coace și 3 blaturi mai subțiri. Tava pe care am folosit-o are 20 cm diametru. Deși diametrul este de 20cm, vă ajunge pentru 10-12 felii, pentru că este un tort foarte consistent și nu este ideal să îl tăiați în felii foarte groase.

Dacă nu aveți 2 tavi identice, coaceti blatul într-o tavă pentru tort, apoi îl lăsăți să se răcească foarte bine și îl feliați în 2-3 părți, în funcție de preferințe. Totuși, este ideal să coaceti foile pentru blat individual, pentru că astfel vor ieși mult mai înalte. Ca să fiți sigure că foile blatului sunt egale, este ideal să cântăriți aluatul pe care îl puneți în fiecare tavă.

iropul este foarte important pentru un Tort Amandină reușit, pentru că Amandina este cunoscută ca una dintre cele mai însiropate prăjituri. Așa că pregătim un sirop de zahăr ars, în care punem și 2 pliculețe de cappuccino pentru un plus de savoare și esență de rom (sau rom) după gust.

Pasul 1

Încingem cuptorul la 180 °C. Tapetăm cu unt și făină sau spray non-stick 2 tăvi de 20 cm diametru.

Pasul 2

Separăm ouăle: gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, până avem o cremă ca o maioneză subțire. Albușurile le batem spumă zu zahărul, până granulele nu se mai simt și avem o bezea foarte tare. Peste bezea punem făină, cacao, praf de copt, cremă de gălbenușuri, apă.

Amestecăm cu spatula, cu mișcări de jos în sus, pentru a nu scoate aerul din compoziție.

Pasul 3

Distribuim compoziția uniform între cele 2 tăvi. Coacem 20-25 minute sau până blaturile trec testul scobitorii. Le lăsăm să se răcorească la temperatura camerei.

Le răsturnăm pe un platou, le lăsăm să se răcească foarte bine. Le uniformizăm folosind un cuțit zimțat.

Pasul 4

Pregătim crema: amestecăm mascarpone și crema de alune până avem o cremă omogenă.

Pasul 5

Pregătim siropul: într-o crăticioară topim zahărul până este auriu. Turnăm apa, punem romul și cappuccino. Lăsăm să fiarbă la fic mic, amestecând des, până zahărul e topit. Lăsăm siropul să se răcească.

Pasul 5

Pregătim glazura: Tăiem ciocolata grosier, turnăm deasupra smântână dulce fierbinte și lăsăm acoperit 1 minut. Amestecăm până se topește ciocolata, adăugăm uleiul și mierea și omogenizăm. Atât!

Pasul 6

Pentru a asambla Tort Amandină, tapetăm tava în care am copt blatul cu folie alimentară. Punem primul blat, îl însiropăm cu jumătate din sirop. Punem 2/3 din cremă, apoi al doilea blat. Însiropăm cu restul de sirop și dăm la rece 3-4 ore.

Apoi nu ne rămâne decât să decorăm cu restul de cremă, după ce am turnat glazura pe tort.

Deși este un tort care arată spectaculos pe orice masă de sărbătoare, Tort Amandina chiar se pregătește foarte ușor! Iar la final avem un tort foarte aromat, super-însiropat și absolut decadent!

Tort Amandina – și mai multe sfaturi utile

  • Asamblăm Tort Amandină în tava în care l-am copt, sau direct pe platou. Eu vă recomand să îl asamblați în tavă, pentru că astfel nu se scurge siropul și crema se distribuie uniform. Astfel, la final putem avea un “naked cake”, pentru că deja arată foarte frumos când îl scoatem din tavă;
  • Decorăm tortul cu restul de cremă. Eu am pus și flori comestibile, care dau un plus de “wow” tortului.
    Este foarte important să bateți foarte foarte bine albușurile. Este de preferat să folosiți un mixer, pentru minim 10-15 minute. Batem spuma cu zahărul tos până granulele de zahăr nu se mai simt și bezeaua NU cade din vas când îl întoarcem cu fundul în sus;
  • Dacă bateți foarte bine albușurile praful de copt chiar nu mai este necesar. Dar eu l-am scris în rețetă ca opțional, ca să fiți sigure că vă crește tortul;
  • În rețeta de Tort Amandină am folosit făină Delizia, pe care o folosesc deja de mai bine de 1 an. Produsele din gama Delizia sunt fabricate în condiții de igienă maximă, într-o moară care dispune de echipamente performanțe de sortare a diverselor tipuri de griș, de diferite granulozități. Astfel se produc diverse tipuri de făină, fiecare ideal pentru anumite tipuri de preparate.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...