Ruladă de turtă dulce

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

12

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

Pentru pandișpan:

  • 80g făină 000 Băneasa
  • 4 ouă
  • 100g zahăr
  • 30ml ulei floarea soarelui
  • 15g condiment amestec turtă dulce (în proporții variabile: scorțișoară, anason măcinat, ghimbir pudră, cardamon măcinat, cuișoare)
  • 1 lingură cacao neagră
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 lingurițe zahăr vanilat
  • 1 praf sare

Pentru cremă:

  • 250g mascarpone
  • 250g frișcă bătută
  • 30g zahăr pudrăa
  • 2 lingurițe zahăr vanilat

Mod de preparare

Ideea acestei rulade mi-a venit atunci când pregăteam chiar turtă dulce 😊. M-am gândit că un astfel de desert cu arome crăciunești nu are cum să nu placă tuturor dacă îl vom oferi pe masa de Sărbătoare! La fel de bine poate fi și un cadou fabulous, mai ales că este făcut în casă!

Mi-am dorit că acest desert să fie unul ușor și pufos, să nu fie foarte greu după o masă încărcată de Crăciun. Blatul a ieșit chiar foarte pufos căci am folosit făină 000 de la Băneasa. Știți că țin mereu la tipurile de făină cu care lucrez, așa că și de data aceasta am testat această făină.

Pasul 1

Pregătiți blatul pentru ruladă de turtă dulce: încingeți cuptorul la 180 grade Celsius. Într-un bol cerneți făina amestecată cu condimentul amestec de turtă dulce, cacao, zahărul vanilat, praful de copt și sarea. Separați gălbenușurile de albușuri, iar albușurile puneți-le în vasul unui mixer.

În vasul mixerului mixați albușurile împreună cu sarea până încep să devină ușor pufoase. Adăugați zahărul și zahărul vanilat și bateți la viteză mare până își triplează volumul.

Pasul 2

Adăugați treptat câte un gălbenuș amestecând bine după fiecare. Cerneți amestecul de făină și condiment peste amestecul de ouă și amestecați ușor cu o spatulă cu mișcări largi de jos în sus.

Pasul 3

Luați tava mare și adâncă a cuptorului (tava mea are 33×19 cm) și tapetați-o cu hârtie de copt. Ungeți foarte bine hârtia de copt cu o peliculă de ulei. Turnați compoziția în tavă și nivelați foarte bine cu ajutorul unei spatule. Trântiți tava de blat de 2-3 ori astfel încât compoziția din tavă să se niveleze bine.

Pasul 4

Dați blatul la cuptorul încins pentru 10-12 minute până ce este copt și pufos. Testați blatul cu o scobitoare și vedeți dacă este complet copt.

Pasul 5

Lăsăți blatul în tavă să se răcorească ușor, 10 minute. Pudrați cu zahăr un strat subțire pe toată suprafața blatului. Peste blatul pudrat cu zahăr puneți o altă hârtie de copt. Răsturnați blatul cu partea pudrată cu zahăr și cu tot cu hârtia de copt în jos și cu grijă dezlipiți cealaltă hârtie de copt care a fost în tava.

Pasul 5

Pudrați cu zahăr și pe cealaltă parte a blatului. Apucați latura mai scurtă a blatului începeți și rulați blatul strâns cu tot cu hârtia de copt de dedesubt. Țineți blatul rulat până se răcește complet.

Pasul 6

Între timp pregătiți crema: într-un bol adăugați mascarpone la temperatura camerei împreună cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugați frișca bătută și amestecați ușor până obțineți o cremă ușoară. Lăsați deoparte.

Pasul 7

Montați rulada de turtă dulce: Desfaceți blatul din hârtia de copt și întindeți-l ușor. În acest moment este ușor manevrabil.

Întindeți pe toată suprafața blatului crema de frișcă și mascarpone. Cu ajutorul unei spatule nivelați crema foarte bine astfel încât să aveți un strat cât mai uniform și mai egal. Nu uitați să păstrați câteva linguri de cremă și pentru ornat, deci nu folosiți toată crema la umplutură!

Pasul 8

Rulați din nou blatul tot pe latura mai scurtă a blatului. Rulați strâns până la capăt obținând astfel rulada. Înfășurați rulada de turtă dulce în hârtia de copt rămasă de la blat și dați la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.

În momentul servirii tăiați capetele ruladei pentru un aspect frumos. Ornați rulada cu crema rămasă, și orice ornamente comestibile de Crăciun doriți 😊. Este un deșert absolut senzațional, iar toți cei care îl vor degusta vor fi vrăjiți de el! 😊

Sărbători fericite și toate cele bune!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

20 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12