Prăjitură Regina Maria

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

300 min.

Porții

24

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

Pentru blat de vanilie:

  • 120g făină albă superioară 000 Băneasa
  • 5 ouă
  • 120g zahăr
  • 20ml ulei
  • 10ml extract de vanilie
  • 1 praf de sare

 

Pentru crema de ciocolată:

  • 6 gălbenușuri
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 60ml lapte
  • 50g amidon
  • 40g pudră de cacao
  • 200g zahăr tos
  • 1 linguriță esență de rom
  • 250g unt

 

Pentru blatul de bezea:

  • 6 albușuri
  • 120g zahăr
  • 150g nucă măcinată
  • 50g făină albă superioară 000 Băneasa
  • 1 praf de sare

 

Pentru glazură:

  • 150g ciocolată neagră
  • 120ml smântână pentru frișcă
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Prăjitura Regina Măria are blat pufos cu vanilie, blat de bezea cu nucă și cremă de ciocolată delicioasă. Este foarte gustoasă și se face ușor. Se pare că a fost creată în cinstea Reginei Maria, după Marea Unire din 1918.

O poți pregăti pentru masa de Paște sau Crăciun, pentru diverse evenimente sau pur și simplu pentru răsfățul celor dragi. Rețeta este întâlnită în două forme de prezentare. Una dintre acestea are blatul de vanilie lăsat întreg. Aceasta nu este la fel de frumoasă ca la cea cu blatul tăiat în două jumătăți egale.

Când vezi în secțiune mai multe straturi ce au culori și texturi diferite, cu siguranță vei îndrăgi mai mult această prezentare. Blaturile au ieșit perfecte pentru că am folosit făina superioară 000 de la Băneasa. O folosesc de peste 15 ani, căci deserturile mele ies exact așa cum îmi doresc cu ajutorul ei.

Pasul 1

Pentru a pregăti blatul de vanilie, am cernut 170g făină. Am scos 50g pentru blatul de bezea. Am spart 5 ouă întregi într-un bol mai mare. Am adăugat un praf de sare și am mixat în jur de un minut. Am încorporat zahărul în câteva tranșe și am continuat să mixez timp de 8 minute din momentul în care a fost pus tot zahărul.

Am adăugat extractul de vanilie și uleiul în fir subțire. Am încorporat făina în mai multe tranșe, amestecând ușor de jos în sus. Am turnat aluatul în tava tapetată și l-am nivelat. L-am copt în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20 minute sau până a trecut testul cu scobitoarea.

Blatul de vanilie pentru prăjitură Regina Măria este gata! L-am lăsat să se răcească complet pe un grătar.

Pasul 2

Am continuat cu pregătirea cremei de ciocolată, căci are nevoie de timp să se întărească. Am separat albușurile de gălbenușuri de la 6 ouă. Pentru cremă am nevoie de gălbenușuri. Am pus peste acestea puțină sare, lapte, amidon, pudră de cacao și zahăr. Am mixat până am obținut o compoziție omogenă, apoi am pus-o la bain-marie. Am mixat destul de des până când s-a îngroșat. Am luat de pe foc, am adăugat esența de rom și untul. Am mixat bine, apoi am pus crema în frigider.

Pasul 3

Am continuat cu blatul de bezea pentru prăjitura Regina Măria. Am pus puțină sare peste albușuri și am mixat până au devenit o spumă albă.

Am incorporat zahărul treptat și am mixat până am o obținut o spumă foarte tare. Am încorporat făina și nuca măcinată în câteva tranșe. Am pus compoziția în tava tapetată cu hârtie, am nivelat, apoi am copt timp de 20 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C.

Când a fost gata l-am lăsat să se răcească complet.

Pasul 4

Pentru a asambla prăjitura Regina Măria, am tăiat blatul de vanilie în două foi cu o grosime relativ egală. Am întins peste primul blat jumătate din crema de ciocolată. Peste aceasta, am pus blatul de bezea cu nucă, apoi restul de cremă de ciocolată. Am încheiat cu al doilea blat de vanilie.

Pasul 5

În acest moment am pregătit glazura. Am pus la bain-marie ciocolata și smântâna pentru frișcă. Când ciocolata s-a topit am luat de pe foc, am amestecat bine, apoi am turnat glazura peste prăjitură și am întins-o. Ca decor final, am ales să rad niște ciocolată, dar acest lucru este opțional. Am lășat prăjitura Regina Maria în frigider 4 ore, apoi am tăiat-o în cuburi mici spre medii cu un cuțit cu lama lungă, subțire și foarte bine ascuțit. L-am șters după fiecare tăietură.

Este delicioasă și nu va rezista prea mult pe farfurie! O poți pastra în camară, dar vara o vei pune în frigider.

Spor la prăjiturit îți doresc!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

10