Prăjitură cu prune și bezea

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

8

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

  • 350g făină superioară Băneasa
  • 6 ouă
  • 200g zahăr tos + 150g zahăr tos
  • 150g iaurt natur
  • 100ml ulei
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 kg prune
  • 200g gem de caise
  • un praf de sare
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

În sprijinul meu a venit făina superioară Băneasa, dacă tot spuneam de tradiție și copilărie! Este făina pe care mi-a recomandat-o Buni Sia mereu pentru reușita rețetelor de orice fel. Este făina în ambalaj galben, pe care o recunoașteți ușor pe rafturile din magazine și este unul dintre cele mai iubite produse! Perfectă pentru sosuri, prăjituri, cozonac și…tot ce e mai bun într-o bucătărie!

Prăjitura cu prune și bezea este prăjitura universală a copilăriei mele! Buni ne-a povestit că este cea mai simplă prăjitură pentru că o poți adapta ușor cu fructele pe care le ai la îndemână. Nu ai fructe? Poți folosi brânză de vaci amestecată cu ouă, stafide și vanilie. Gălbenușurile merg în blat, albușurile ne asigurăÎncingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt și hârtie de copt o tavă de 25x35cm. Spălăm prunele, le tăiem în jumătate, îndepărtăm samburii. Separăm ouăle, dăm albușurile la rece până pregătim blatul pentru Prăjitură cu prune și bezea o bezea pufoasă. Combinația de prune proaspete și gem de caise? Delicioasă! Sunt sigură că va deveni una din preferatele familiei voastre!

Pasul 1

Încingem cuptorul la 180°C. Tapetăm cu unt și hârtie de copt o tavă de 25x35cm. Spălăm prunele, le tăiem în jumătate, îndepărtăm sâmburii. Separăm ouăle, dăm albușurile la rece până pregătim blatul pentru Prăjitură cu prune și bezea.

Pasul 2

Pentru blat, punem într-un bol încăpător gălbenușurile, 200g zahăr și vanilia. Amstecăm cu mixerul la viteză mare 6-7 minute sau până avem o cremă de consistența unei alifii sau până ouăle își dublează volumul, devin albicioase și granulele de zahăr nu se mai simt..

Pasul 3

Adăugăm iaurtul, uleiul, amestecăm din nou. La final punem făina și praful de copt. Amestecăm până avem un aluat omogen.

Pasul 4

Punem aluatul în tavă, nivelăm cu spatula. Așezăm prunele peste aluat. Dăm la cuptor 30 minute sau până Prăjitura cu prune și bezea e ușor rumenită și trece testul scobitorii. Ungem prăjitura cu gem de caise, î

 

Pasul 5

Cât prăjitura este la cuptor, batem albușurile cu 150g zahăr tos, zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecăm până avem o bezea tare, care nu cade de pe spatulă. Urmează un strat generos de bezea.

Dăm Prăjitura cu prune și bezea la cuptor alte 20 de minute sau până bezeaua e bine așezată și aurie.

Este ideal să lăsăm Prăjitura cu prune și bezea să se răcească foarte bine înainte de feliere, pentru a obține straturi cât mai uniforme. Dar, nu vă faceți griji, nu se supără nimeni dacă prăjitura nu stă perfect în straturi pentru că e firebinte…știți de ce? Pentru că în varianta ei fierbinte, Prăjitura cu prune și bezea merge de minune alături de un glob de înghețată sau un moț de frișcă!

Să vă fie de cel mai bine și, alături de Băneasa, vă dorim spor la prăjiturile de toamnăa și să coacem numai minunății împreună!

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Putem folosi prune proaspete sau uscate dar și fructe congelate. Dar este ceva special în mixul dintre prune proaspete, coapte și bezea, trebuie să încercați!
  • Aluatul este unul consistent, sfărâmicios, ca de biscuite. Este ceea ce în Ardeal numim “aluat porono”, adică sfărâmicios. De aceea și contrastul superb între aluatul ușor crocant, prunele suculente și bezeaua fină, care se topește în gură!
  • Putem folosi iaurt mai gras, cremos (de preferință un iaurt grecesc) sau o smântână de 12% grăsime;
  • Mai întâi coacem blatul cu prunele, apoi ungem cu gem de caise, adăugăm bezeaua și coacem din nou. Putem folosi și alt tip de gem sau magiun de prune, dar și cremă de vanilie sau ciocolată.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

160 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

35 min.

Porții

6