Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
Acasa > Rețete > Fel Principal > Pastitsio
Pastitsio este un preparat tradițional grecesc, asemănător cu lasagna, compus din straturi de paste, un sos bogat de carne tocată, aromatizat cu scorțișoară și nucșoară, și un strat cremos de bechamel gratinat la cuptor. Este un fel de mâncare reconfortant, ideal pentru mesele în familie.
Pastitsio își are rădăcinile în bucătăria mediteraneană, având influențe din gastronomia italiană și otomană. Numele provine din cuvântul italian pasticcio, care desemnează preparate pe bază de paste și umpluturi diverse. Versiunea modernă a pastitsio a fost rafinată în secolul al XX-lea de bucătarul grec Nikolaos Tselementes, care a introdus sosul bechamel inspirat din bucătăria franceză.
Știai că?
În unele regiuni din Grecia, pastitsio-ul este pregătit cu brânză kefalotyri rasă, care îi oferă un gust intens și o crustă crocantă? În Cipru, există o variantă locală a pastitsio-ului, numită makaronia tou fournou, care se prepară cu carne de porc și brânză halloumi. Pastitsio este un preparat popular la mesele festive și este adesea servit cu o salată proaspătă de roșii și castraveți.
Începem prin a tăia cuburi tijele de țelină apio. Urmează să tocăm ceapa, usturoiul și să răzuim morcovul.
Punem legumele într-o tigaie, unde adăugăm uleiul de măsline și sarea și le lăsăm pe foc.
Ulterior, adaugăm carnea de vită tocată, precum și carnea de porc (necesară pentru grăsime). Amestecăm și gătim puțin toată compoziția.
Adăugăm piperul proaspăt măcinat, sarea, oregano și scorțișoara. Amestecăm totul foarte bine.
Adăugăm vinul roșu sec și sucul de roșii. Lăsăm totul pe foc pentru aproximativ o oră.
Într-o tigaie, topim untul, peste care adăugăm făina. Gătim pentru aproximativ 3 minute, după care adăugăm laptele treptat, nucșoara, sarea și piperul după gust. Amestecăm bine toată compoziția.
Următorul pas este să firbem macaroanele conform timpului indicat pe ambalaj. Pentru această rețetă, macaroanele trebuie să fie mai scurte, așadar le poți rupe în jumătate.
Peste sosul obținut anterior, adăugăm brânză (parmezan și emmental, pentru a face sosul foarte cremos).
După ce au fiert pastele, le scurgem bine de apă și trecem la montarea preparatului.
Punem un fir de ulei de măsline crud peste paste și amestecăm pastele bine.
Într-un vas de sticlă, punem un strat de paste (la bază), peste care adăugăm carnea deasupra și un strat gros de sos Bechamel. Deasupra, punem brânză rasă și dăm toată compoziția la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, cu ventilație, pentru aproximativ 30 de minute.
Reșeta de Pastitsio este gata și este delicioasăăă!
Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.
Cookie-ul strict necesar ar trebui să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele dumneavoastră pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site web va trebui să activați sau să dezactivați din nou cookie-urile.
Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.
Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul web.
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!
Acest site web folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!