Paste dulci cu nucă

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

4

Paste făinoase cu ouă All season Băneasa

Ingrediente

  • 240g scoici cu ou Băneasa
  • 100g miez de nucă măcinat
  • 50g unt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță esență de rom
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

În zona noastră, la Cluj, dar și în general în Ardeal, pastele pot fi și dulci: cu nucă, cu mac sau sub formă de budincă dulce cu brânză de vaci. Acestea sunt rețete de influență maghiară, rămășițe delicioase ale imperiului austro-ungar, dacă vreți să le vedem așa.

Eu am crescut cu rețeta de Paste dulci cu nucă, o ador și pentru mine înseamnă “gustul copilăriei”…cu mențiunea că bunica mea le spunea “macaroane cu nucă”. Nu pentru că ar fi folosit macaroane la pregătirea rețetei, ci pentru că, în Ardeal, tuturor pastelor li se spune “macaroane”, așa cum tuturor pantofilor li se spune…papuci.

“Diós tészta”, pentru că așa se numesc pastele dulci cu nucă este o rețetă foarte simplă, cu puține ingrediente, de aceea e important să folosim ingrediente de calitate.

Să începem cu pastele. Este recomandat să folosim paste cu ou, care au un gust deosebit, amintindu-ne de pastele făcute în casă. Am ales Scoici de la Paste Băneasa, mi se par ideale pentru această rețetă pentru că nuca intră bine în interiorul lor și avem o explozie de arome în fiecare îmbucătură. Dar la fel de bine se potrivesc și tăiețeii, pătrățele (care în Ardeal sunt numite “lăști”) sau alt tip de paste cu ou. În pastele cu ou de la Băneasa se folosește ou lichid, de aici gustul deosebit și culoarea specifică.

Pasul 1

Punem la fiert 3 litri de apă cu puțină sre. Când apă clocotește adăugăm pastele. Fierbem conform timpului indicat pe ambalaj. Scurgem pastele fără a le trece pe sub jet de apă rece.

Pasul 2

Dacă avem miez de nucă întreg, îl rumenim ușor într-o tigaie anti-aderentă, fără adaos de grăsime. Apoi îl tocăm grosier din cuțit sau îl măcinăm, în funcție de preferințe.

Pasul 3

Cât timp pastele fierb, punem într-o tigaie untul, zahărul, scorțișoara și romul. Lăsăm la foc mic, amestecând des până untul și zahărul sunt topite. Punem deasupra pastele fierbinți și, dacă e nevoie, 1-2 linguri din apa în care au fiert pastele.

Amestecăm bine și gata! Rețeta de paste dulci cu nucă este gata!
Să vă fie de cel mai bine!

Paste dulci cu nucă - tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Putem folosi unt sau ulei, dar eu prefer untul, pastele ies mult mai cremoase. La capitolul arome, folosim scorțișoară și rom. Romul este opțional, dar dă un plus de gust, deci vă recomand să îl folosiți, mai ales dacă e una din aromele voastre preferate în dulciuri;
  • Pastele pot fi cu nucă sau mac, în funcție de preferințele voastre;
  • Pastele cu mac sau Mákos Tészta sunt tot un preparat din bucătăria maghiară, se prepară la fel ca pastele cu nucă, cu mențiunea că măcinăm macul, împreună cu zahărul, într-o râșniță de cafea înainte de a-l adăuga peste unt.
Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

2

Paste Băneasa
Confidențialitate

Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.