Papanași la tigaie

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

3

Făină de grâu Iarnă Băneasa

Ingrediente

 • 100 g făină Băneasa
 • 500 g brânză dulce de vaci (bine scursă)
 • 50 g zahăr
 • 1 linguriță pastă de vanilie
 • 1 ou
 • 1 praf sare
 • Coajă rasă de la 1 lămâie
 • 30 ml ulei floarea soareului

 

Pentru servit:

 • 120 g smântână acră
 • Fructe roșii (zmeură, coacăze)
 • Mentă proaspătă
 • 20 g zahăr pudră

Mod de preparare

Papanașii la tigaie cu brânză proaspătă, vanilie, smântână și fructe roșii au o textură pufoasă și ușoară.

Desertul copilăriei noastre!

Deși deserturile copilăriei mele sunt strâns legate de clătite, gogoși sau pandișpan, papanașii ocupă un loc special în amintirile mele din copilărie.

Atunci când eram mică, brânza de vaci se găsea destul de ușor și era făcută din lapte proaspăt de vacă, nu din cel pasteurizat. Brânza era dulce și pufoasă, astfel că de multe ori nu aveai nevoie de cantități mari de zahăr ca să îndulcești un desert cu o astfel de brânză.

Când mama ne făcea iarna astfel de papanași, ne punea lângă 1-2 linguri de dulceață sau fructe din compot, iar vara ne punea fructe proaspete de sezon.

Pentru acești papanași, eu am folosit făina de grâu superioară 000 de la Băneasa, ajutorul meu de nădejde ori de câte ori pregătesc ceva dulce.

Pasul 1

Pregătiți papanașii: într-un bol încăpător, zdrobiți cu mâna sau cu furculița brânzaă de vaci bine scursă. Aveți nevoie de o brânză de vaci mai uscată, astfel încât compoziția să se țină bine la gătit. Dacă simțiți că brânza de vaci este mai umedă, o puteți scurge bine într-un tifon sau folosind șervet de bucătărie.

Peste brânza de vaci bine scursă, adăugați zahărul, oul, sarea, coaja rasă de lămâie și pasta de vanilie. Cu ajutorul furculiței, amestecați totul bine. La final adăugați făina. Amestecați și apoi frământați foarte ușor cu ajutorul unei linguri sau cu mâna.

Atenție! Nu frământați foarte tare compoziția! Este de ajuns dacă adunați toate ingredientele într-o compoziție omogenă și bine legată. Dacă frământați compoziția mai mult, papanașii devin tari și uscați.

Pasul 2

Împărțiți compoziția în 8 părți egale. Din fiecare parte formați o bilă de aluat. Pentru a da o forma rotundă și plată fiecărui papanaș, puteți să vă ajutați de gura unui pahar: puneți papanașul pe blatul de lucru, deasupra papanașului așezați un pahar cu gura în jos. Rotiți paharul de câteva ori, ridicați paharul și aplatizați ușor papanașul. Repetați operațiunea cu toți ceilalți papanași.

Pasul 3

Gătiți papanașii: puneți uleiul într-o tigaie încăpătoare. Cu ajutorul unui șervețel sau a unei pensule, distribuiți uleiul pe toată suprafața tigăii. Puneți toți papanașii în tigaie și dați tigaia pe foc mic spre mediu. Lăsați pe foc aproximativ 5-6 minute, până ce devin aurii la suprafață.

Întoarceți papanasii și pe cealaltă parte și gătiți până ce devin aurii.

Pasul 4

Montați farfuria: Întindeți smântâna acră în strat subțire, așezați câte 3 papanași. Din loc în loc, presărați zmeură, coacăze roșii și frunze proaspete de mentă.

La final pudrați puțin zahăr pudră, doar cât să fie ușor pudrați.

Serviți fierbinți!

Papanașii care vă rămân, se pot reîncălzi și a doua zi, sunt la fel de buni. Dar se pot consuma și reci.

Sunt desertul perfect pentru vară! Delectați-vă cu acești papanași la tigaie alături de cei mici!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

rulouri-cu-scortisoara-de-post-2
Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

12