Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
Această rețeta tradițională este ușor de preparat și aduce întotdeauna un plus de confort și bucurie. Este unul dintre acele deserturi care evocă amintiri plăcute din copilărie. Simplu, dar incredibil de gustos, acest preparat tradițional este iubit de toți, de la cei mici la cei mari.
Pentru această rețeta am folosit orez extra cu bob mare de la Băneasa. Este unul din cele mai populare soiuri. Bobul lung și subțire oferă o textură distinctivă și gust bun. După gătire acesta rămâne bob cu bob, fără să devină lipicios sau cleios.
Orezul cremos cu lapte nu este doar un desert gustos, ci și unul sănătos. Este o sursă excelență de energie datorită carbohidrtilor complecși din orez, iar laptele furnizează calciu esențial pentru sănătatea oaselor. De asemenea, este o rețeta versatilă, care poate fi adaptată în funcție de preferințele tale – poți adaugă fructe uscate, nuci sau diverse arome pentru a varia gustul.
Îl poți păstra în frigider până la 3 zile. Dacă se răcește se va întări și va trebui să adăugați puțin lapte fierbinte pentru a-l face cremos. În funcție de cantitatea care ți-a rămas, începi cu 50 ml lapte fiert și adaugi dacă mai este nevoie alți 50 ml.
Pentru început mi-am pregătit ingredientele. Am ras coaja de lămâie. Apoi, am scos semințele din cele două păstăi mici de vanilie. Am măsurat orezul cu o cană. Aceeași cană o voi folosi pentru a măsura apa și laptele. Pentru ca orezul meu să rămână cremos am folosit o cană de orez, o cană de apă și trei căni de lapte.
Am turnat apa într-o oală încăpătoare și am pus orezul spălat în prealabil sub jet de apă. Am lăsat să fiarbă la foc mediu în jur de 5 minute sau până când apa a fost absorbită. În acest timp am amestecat din când în când.
Am turnat laptele și am adăugat zahărul, sarea și coajă rasă de lămâie. Apoi, am adăugat păstăile și semințele de vanilie, am amestecat și am lăsat focul la minim în momentul în care laptele a început să fiarbă. Am lăsat orezul cu lapte să fiarbă încă 11 minute, amestecând destul de des în acest timp.
Am testat bobul de orez. Era gătit, dar încă ferm. Am oprit focul și am acoperit oala cu capac. Deși pare că este mult lapte, acesta va fi absorbit de orez.
După 10 minute am scos păstăile de vanilie. Lichidul era absorbit într-o proporție foarte mare. Așa trebuie să arate orezul cu lapte cremos! L-am împărțit în boluri cât era încă cald, apoi am presărat scorțișoară.
Dacă se răcește se va întări și va trebui să adăugați puțin lapte fierbinte pentru a-l face cremos. În acest caz poți adaugă dulceață, fructe proaspete sau ciocolată rasă.
Chiar dacă vei avea senzația că după fierbere ai mult lapte în oală, acesta va fi absorbit.