Găluște cu vișine

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

10

Pesmet și panko All season Băneasa

Ingrediente

  • 500g cartofi făinosi cu coajă
  • 1 ou
  • 1 lingură ulei
  • 50g griș
  • 1/2 linguriță sare
  • 120-130g făină
  • 200g vișine

 

Pentru pesmetul crocant:

  • 100g pesmet auriu granulat Băneasa
  • 10 g zahăr
  • 70g unt
  • 3 lingurițe zahăr vanilat
  • 2 lingurițe scorțișoară pudra

Mod de preparare

Găluște cu vișine proaspete făcute în casă cu  compoziție din aluat de cartofi, tăvălite în pesmet crocant și aromat.

Deși mai cunoscute la noi sunt galuștele cu prune, un desert delicious de toamnă, galuștele cu vișine sau caise sunt la fel de bune. Au aroma verii și savoarea vișinelor gătite încet în aluat.

Galuștele se gătesc destul de repede și pentru ele nu este nevoie de multă pregătire. Important este însă aluatul din care sunt făcute, și mai ales cum este pregătit aluatul.

Pentru aluat aveți nevoie de cartofi fainosi fierți în coajă, însă neapărat răciți! Cu cât cartofii sunt mai calzi, cu atât mai multă făină vor absorbi.

O notă crocantă și delicioasă este dată de pesmet. De data aceasta am folosit pesmetul auriu granulat de la Băneasa și mi-a plăcut mult cum au ieșit! Pesmetul a rămas crocant și a căpătat un gust bogat de nuci după ce l-am gătit în tigaie cu puțin unt.

După cum spuneam mai sus, puteți folosi ca umplutură prune sau chiar caise, însă neapărat nu ratați și varianta cu vișine căci este delicioasă!

Pasul 1

Pentru început puneți cartofii întregi cu coajă într-o oală cu apă. Fierbeți cartofii până ce sunt complet  pătrunși. Când s-au răcorit puțin, curățați cartofii de coajă și lăsăți-i să se răcorească.

Pasul 2

Pregătim pesmetul: într-o tigaie încăpătoare topiți untul. Adăugați pesmetul și prăjiți-l până capătă o culoare maro deschis. Amestecați încontinuu insistând pe fundul tigăii deoarece pesmetul se poate arde foarte repede. Stingeți focul și dați tigaia la o parte.

Adăugați zahărul și amestecați încontinuu pentru 1 minut. Adăugați zahărul vanilat și scorțișoară și amestecați din nou. Lăsați amestecul deoparte.

Pasul 3

Spălați și curățați de codițe visinele, apoi scoateți-le sâmburii. Așezați visinele într-o sită și lăsăți-le deoparte să se scurgă de suc.

Pasul 4

Într-un castron pasați cartofii cât sunt încă ușor calzi (nu fierbinți!) cu ajutorul unei preșe pentru cartofi, întocmai că pentru piure. Alternativ, puteți da cartofii pe răzătoarea cu ochiuri mici, așa veți obține un aluat mai fin. Adăugați oul, uleiul și grisul și sarea și amestecați din nou.

Încorporați treptat făina și amestecați rapid până obțineți un aluat care nu se mai lipește de mâini. În funcție de consistența cartofilor este posibil să mai aveți nevoie de puțină făină. De aceea, repet, adăugați făina treptat până obțineți un aluat nelipicios.

Pasul 5

Din aluatul obtinut luati bucati de marimea unei mingi de ping pong. Aplatizați o bucată de aluat, asezați în mijlocul ei câte o vișinăa  și închideți bucată de aluat, având grijă să o sigilați foarte bine.

În timpul modelării galuștelor, e posibil ca aluatul să mai fie putin lipicios, așa că ajutați-vă de puțină făină. Repetați operațiunea până ce ați terminat de modelat toate galuștele.

Pasul 6

Puneți la fiert o oală mare cu apă. Aduceți apă la punctul de fierbere. Când apă a dat în clocot Puneți în apă câte 10 găluște. Treceți cu spatulă ușor în apă pentru a va asigura că galustele nu s-au lipit de fundul oalei. Lăsăți-le să fiarbă la foc mic 3-4 minute până ce se ridică la suprafață.

Cu ajutorul unei spatule scoateți din apă una câte una galustele fierte, scurgeți-le bine de apă și treceți-le prin pesmetul pregătit.

Puneți galustele pe un platou ușor presărat cu puțîn pesmet.

Galuștele se consumă cât sunt calde și este bine să fie mâncate în aceeași zi. A doua zi pesmetul are tendința să se înmoaie pentru că absoarbe umezeala aluatului. Cu toate acstea, și a doua zi se pot încălzi la cuptorul cu microunde. Pe timpul verii se păstrează la frigider într-o caserolă cu capac.

Sunt delicioase!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8