Cozonac pufos cu lapte

Autor rețeță:
Teo's Kitchen

Rețetă

Gata în

190 min.

Porții

8

Făină de grâu Paște Delizia

Ingrediente

Mod de preparare

Azi avem în program rețeta de Cozonac pufos cu lapte. Nu o să vă mint: de mică am fost fascinată de rețetele de cozonac, mai ales de pregătirea lor. Sărbătorile parcă nu sunt sărbători fără un cozonac de casă! Când Buni Sia scoatea “vailingul” (adică un vas mareeee, ca un lighean, în care făcea aluatul…în cantități industrial) știam că ÎNCEPE nebunia!

Toate rețetele ei de cozonac începeau cu minim 1 kg de făină! Și toate se terminau cu ea care izbea aluatul de masă de se cutremura toată bucătăria! Doamne, ce dor îmi e de vremurile acelea!

Dacă am învățat ceva de la Buni Sia este că un cozonac adevărat este un cozonac pufos. Pe care îl strângi în mâini și își revine la forma inițială. Că se păstrează pufos câteva zile și are o culoare aurie.

Am păstrat toate acestea în rețeta de Cozonac pufos cu lapte, dar am simplificat mult rețeta. Astfel, Cozonacul pufos cu lapte a devenit mai ușor de preparat, chiar și de gospodinele începătoare.

Pasul 1

Pentru aluatul opărit: amestecăm foarte bine 50g făină și 150ml apă. Folosim telul și amestecăm până nu mai sunt cocoloașe. Punem oala pe foc, la foc mediu și amestecăm până se încălzește foarte bine și compoziția devine ca un jeleu, ușor transparentă.

Nu trebuie să fiarbă. Tragem de pe foc și lăsăm să se răcească foarte bine.

Pasul 2

În bolul mixerului punem restul de ingrediente: 500g făină, laptele călduț, uleiul, zahărul, drojdia, sarea, coaja de portocală.

Adăugăm și aluatul opărit și răcit. Frământăm până avem un aluat foarte elastic. Mutăm aluatul pe planșeta pudrată cu făină și îl mai frământăm puțin.

Pasul 3

Facem o bilă de aluat și o așezăm într-un bol încăpător, uns cu ulei. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm să dospească 2 ore sau până își dublează volumul, într-un loc călduț și uscat. Cel mai bun loc pentru dospire este în interiorul cuptorului, cu becul aprins.

Astfel, temperatura și umiditatea sunt constante și aluatul crește frumos.

Pasul 4

Când aluatul își dublează volumul, îl răsturnăm pe planșetă și frământăm pentru a scoate excesul de aer. Împărțim aluatul în 3 părți egale. Întindem fiecare parte de aluat cu sucitorul într-o foaie de 30x20cm.

Pasul 5

Rulăm foaia de aluat pentru a face o bilă. Așezăm cele 3 bile de aluat în tava pentru cozonac, unsă cu ulei. Lăsăm din nou la dospit până aluatul își dublează din nou volumul și ajunge până la marginile tăvii. Ungem cozonacul cu lapte și îl dăm la cuptor încins la 180°C.

Coacem 30-45 minute sau până cozonacul este frumos rumenit și trece testul scobitorii. Scoatem tava din cuptor și o lăsăm pe o parte până cozonacul se răcește complet. Astfel ne asigurăm că nu se lasă cozonacul.

Cu mâna pe inimă vă spun că este una dintre cele mai reușite rețete de cozonac pe care le-am făcut vreodată! Cozonacul pufos cu lapte este…ca un vis pufos, aromat și perfect pe orice masă de Sărbătoare.

Alături de făina Delizia, vă dorim un Paște Fericit alături de toți cei dragi sufletului vostru! 💜

Tot ce trebuie să știi despre rețetă

  • Folosim aluat opărit în rețeta de Cozonac pufos cu lapte. Chiar dacă sună complicat, de fapt e foarte simplu: facem un fel de sos bechamel, pe baza de făină și apă. Îl adăugăm apoi în aluatul de cozonac. Rezultatul? Cozonacul se menține pufos și proaspăt mai mult timp. Acest aluat opărit face aluatul final mai elastic, mai ușor de modelat iar cozonacul cu adevărat elastic, pufos și se rupe în fâșii;
  • De altfel, dacă ar fi să comparăm cozonacul nostru, l-am compara mai degrabă cu Panettone sau Pandoro, decât cu un cozonac clasic;
  • Pentru coacere, folosim o tavă clasică pentru cozonac sau chec;
  • Ungem cozonacul cu lapte sau ou bătut. Laptele ne da o crustă aurie și mai moale, în timp ce oul bătut ne dă la final o crustă foarte rumenă și mai crocantă;
  • Rețeta de Cozonac pufos cu lapte poate fi o rețetă de bază, de la care să pornim pentru cozonac umplut cu mac, nucă, rahat, dulceață, ciocolată. Când întindem cele 3 foi de aluat pentru cozonac, le putem unge cu diverse umpluturi înainte de a le rula și așeza în tavă.
  • Pentru un cozonac deosebit, putem umple fiecare bucată de cozonac cu o altă umplutură. Dacă doriți, puteți adaga în aluat la final, după prima dospire, fructe confiate, stafide, bucatatele de rahat. Framantati până la încorporare și apoi contiuati rețeta.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

300 min.

Porții

24