Zilele de post la Aschileu, satul natal al lui Buni Sia, se invarteau in jurul acelorasi retete: fasole frecata cu pargaleala (adica fasole batuta cu ceapa prajita), mamaliga simpla, taitei cu varza (chiar va rog sa incercati reteta lui Buni de Taietei cu varza) si, bineinteles, taitei cu nuca! Da, Taitei cu nuca este o reteta foarte simpla, rapida, pe care noi nu o pregatim azi in varianta de post, ci intr-o varianta delicioasa, in varianta mea!
Reteta de Taitei cu nuca pe care vi-o arat azi este adaptata gusturilor mele (de ardeleanca, asa cum ma stiti):Trebuie sa incercati reteta de azi daca ai avut bunici la tara, cu siguranta va trezeste amintiri placute, la fel ca mie! In ciuda faptului ca vorbim de combinatia nuca-zahar-scortisoara-rom, in Ardeal Reteta de Taitei cu nuca nu este considerata un desert, ci o masa principala.
Ingrediente pentru 2 portii de Taitei cu nuca:Punem 2 litri de apa la fiert. Cand apa fierbe, adaugam putina sare si 200g taietei. Fierbem taieteii dupa instructiunile de pe ambalaj. In cazul taiteilor cu 8 oua, timpul de fierbere recomandat este de 5 minute. Cat timp fierb taiteii, rumenim putin miezul de nuca intr-o tigaie, apoi il macinam grosier. Daca doriti o textura mai fin, treceti miezul de nuca prin masina sau prin blender. Cand taiteii sunt fierti, ii scurgem din apa, fara a-i limpezi sub jet de apa rece. Intr-o tigaie incapatoare topim untul. Peste unt adaugam taiteii fierbinti, zaharul, nuca si scortisoara. Amestecam foarte bine.
Taiteii cu nuca se mananca fierbinti, mai ales daca folosim unt si nu ulei. Va promit ca sunt deliciosi! Daca i-ati mancat in copilarie ii veti redescoperi cu drag acum, iar daca nu sunteti inca familiarizati cu reteta, veti descoperi o adevarata comoara! Va recomand cu drag toata gama de paste cu 8 oua de la Baneasa. Eu le folosesc deja de un an si va invit sa incercati si voi retetele:
Sa va fie de cel mai bine! Daca aveti inca bunici, bucurati-va de ei si de retete ca si cea de azi