Choux au craquelin cu zmeură

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

25

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru pate a choux:

 • 80 ml apă
 • 80 ml lapte
 • 100 g unt 82% grăsime
 • 1 vârf linguriță sare
 • 150 g făină superioară Băneasa
 • 5 ouă mari (220 g cântărite fără coajă)

 

Pentru aluatul craquelin:

 • 100 g unt moale 82% grăsime
 • 100 g zahăr brun
 • 100 g făină superioară Băneasa

Pentru crema de vanilie:

 • 300 ml lapte
 • 3 gălbenușuri
 • 150 g zahăr alb
 • 50 g amidon
 • 1 linguriță pastă de vanilie (sau zahăr vanilat)
 • 10 g gelatină granule+3 linguri apă
 • 200 ml frișcă lichidă

 

Pentru dulceață de zmeură:

 • 300 g zmeură congelată
 • 80 g zahăr
 • sucul de la ½ lămâie

Mod de preparare

Choux au craquelin cu zmeură într-un aluat crocant și dulce umplut cu dulceață de zmeură, crema de vanilie și pudrat cu zahăr, plus zmeură proaspătă. Un deșert elegant, delicios și numai bun de împărțit cu jumătatea ta.

Se spune că iubirea stă în lucruri mici și mărunte dar făcute din inima. Și nu doar într-o anume zi, ci cât mai des! Iar dacă îi pregătești ceva dulce (astăzi, mâine, oricând!), cu siguranță seva bucură mult!

De dată acesta mi-am dorit să le fac un pic mai speciale și anume  choux craquelin. Adică choux cu un strat crocant și crăpat pe deasupra lor. Nu doar că arată drăguț, însă au gust și textura aparte.

Pe scurt, cum procedăm la aceste choux “crăpate”? Pe tavă punem cu ajutorul unui pos de bucătărie aluatul de choux, iar peste el așezăm discuri din aluat fraged cu unt. În timpul coacerii aluatul cu unt se va lasă peste choux, le va îmbracă cu totul și va capătă acest aspect de “crăpat”.

Pentru aceste choux speciale de astăzi am folosit făînă superioară de la Băneasa care s-a comportat exemplar atât în aluatul de choux cât și în aluatul crocant cu unt de deasupra. Cu siguranță am să o mai folosesc și la alte tipuri de aluaturi!

Pasul 1

Pentru început pregătiți aluatul craquelin: într-un castron amestecați untul moale la temperatura camerei, apoi adăugați zahărul brun. Amestecați totul bine, după care încorporate făină. Obțineți un aluat asemănător celui de fursecuri. Luați două hărții de copt, așezați aluatul peste prima foaie și aplatizați-l cu mâinile. Acoperiți aluatul cu cea de-a două hârtie de copt și presați bine. Cu ajutorul unui sucitor întindeți aluatul cât mai uniform într-o foaie de aluat cu grosimea de 2mm. Puneți aluatul așa cum este cu hârtiile de copt pe o tavă și dați aluatul la frigider.

Pasul 2

Pentru pate a choux: Într-o crăticioara turnați apă, laptele, untul și sarea, puneți pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Turnați dintr-odată toată cantitatea de făînă, luați crăticioara de pe foc și amestecați energic cu ajutorul unei linguri de lemn. până ce tot aluatul se strânge. Mai dați pe foc timp de 1 minut pentru a scoate toată umezeală din aluat. Dați crăticioara la o parte să se răcorească pentru 10 minute amestecând din când în când. Adăugați primul ou și amestecați foarte bine până ce oul este încorporat. Procedati la fel și cu celelalte ouă, având grijă să nu adăugați pe următorul până ce primul nu este complet încorporat. Luați o pungă specială pentru patiserie, introduceți în ea un dui rotund, tăiați colțul pungii, după care umpleți pungă cu compoziția de choux.

Pentru coacere choux craquelin: Încingeți cuptorul la 200 grade Celsius.  Folosiți tavă mare a aragazului și tapetați-o cu hârtie de copt. puneți în cele 4 colțuri ale tăvii puțîn aluat pentru a adera bine hârtia de copt. Formați mici choux cu diametrul de 3 cm, lăsând spațiu între ele căci vor crește mult la copt. Scoateți aluatul de unt de la frigider, îndepărtați hârtia de copt de deasupra și cu ajutorul unei forme rotunde de fursecuri cu diametrul de 4 cm decupați discuri de aluat. Așezați câte un disc peste fiecare choux. Dați tavă la cuptorul încins și coaceti la 200 grade Celsius pentru 10 minute. Apoi scadeti temperature cuptorului la 180 grade Celsius și mai coaceti încă 20 de minute. NU deschideți ușa cuptorului între timp! Choux au tendința să se lasă imediat dacă suferă șoc termic! După 30 de minute scoateți choux de la cuptor și lăsăți-le să se răcească complet. Puteți face choux și cu câteva zile înainte. Choux trebuie să fie complet reci și uscate în momentul în care le umpleți.

Pasul 3

Pentru crema de vanilie: Hidratați gelatină în apă și lăsăți deoparte. Într-o crăticioara turnați laptele, puneți pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Într-un castron puneți gălbenușurile, zahărul și amidonul de porumb și amestecați energic cu ajutorul unui tel până ce toate se încorporează. Turnați în fir subțire laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri amestecând încontinuu.

Turnați compoztia înapoi în crăticioara și lăsăți sa fiarbă pentru 2 minute amestecând încontinuu până ce începe și se îngroașă că o budincă. Luați crăticioara de pe foc, adăugați pastă de vanilie sau zahărul vanilat și amestecați bine până este complet încorporate. Adăugați gelatină hidratata și amestecați bine până ce gelatină s-a topit complet. Turnați compoziția într-un castron, acoperiți compoziția cu folie alimentară, lăsați la temperatura camerei până se răcește complet.

Scoateți frișcă lichidă de la frigider, cu ajutorul unu mixer bateți o crema spumoasă. Cu ajutorul unui tel amestecați de câteva ori crema de vanilie, apoi încorporați frișcă bătută. Puneți compoziția într-un pos de bucătărie în care ați așezat un dui spritat în formă de floare.

Pasul 4

Pentru dulceață de zmeură: într-o crăticioara puneți zmeură congelată împreună cu zahărul și sucul de lămâie. Lăsăți să firarba la foc mic 10-15 minute până ce obțineți o dulceață de zmeură. Lăsați deoparte sa se răcească complet.

Pasul 5

Montați choux craquelin: cu ajutorul unui cuțit zimtat tăiați complet partea de sus a choux-urilor pentru a formă baza choux-ului care este mai mare și o pălărioara care este mai mică. În interiorul choux-ului puneți 1 linguriță de dulceață de zmeură. Apoi spritati crema de vanilie ajutându-va de poșul cu dui zimțat. Așezați pălărioara pe deasupra, iar pe deasupra puneți câte o zmeură proaspătă.

Dați choux la frigider pentru 2-3 ore. În momentul servirii, pudrați cu zahăr . Rezistă la frigider 2-3 zile. Nu e nevoie să umpleți toate choux din prima zi. Puteți păstra dulceață de zmeură și crema de vanilie separat, și să umpleți choux ulterior. Choux rezistă bine și o săptămâna la temperatura camerei.

Deși par migăloase, să știți că nu sunt. Măcar o dată pe an merită să le pregătiți pentru cei dragi!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

prajitura-cu-aluat-fraged-afine-si-crumble-C
Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

10