Cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

360 min.

Porții

10

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

(Forma cu diametrul de 20 cm)

  • 400g făină superioară 000 Băneasa
  • 20g drojdie proaspătă
  • 110g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 3 gălbenușuri
  • 150ml lapte
  • 80g unt topit și răcit
  • 1 linguriță esență portocale
  • 4g sare

 

Pentru umplutură:

  • 60g unt foarte moale
  • 1/2 linguriță
  • Pudră scorțișoară
  • 60g fistic
  • 80g ciocolată cu lapte pentru cofetărie
  • 50g coajă de portocale confiată

 

Pentru decor:

  • sirop coajă de portocală confiată sau miere
  • 1 lingură zahăr granulat pentru decor
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Ne bucurăm întotdeauna când ne iese o rețetă nouă și savuroasă. Așa că, de această dată îți prezentăm un cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale, absolut spectaculos ca prezentare, delicios, perfect pentru a deveni una din rețetele preferate.

Umplutura de fistic, coaja de portocală confiată și ciocolata dau o aromă și o textură senzațională. Chiar dacă pare mai compact, acest cozonac cruffin este foarte pufos și se rupe în fâșii.

Cozonacii îți vor ieși minunat de fiecare dată, dacă vei folosi bineînțeles făina pentru cozonac de la Băneasa. Pentru această rețetă de cozonac cruffin ai nevoie de o tavă cu formă rotundă și diametrul de 20 cm.

Pasul 1

Pentru început, cerne făina într-un bol mare. Pune drojdia cu 10g zahăr și 30ml lapte călduț și amestecă până când aceasta s-a lichefiat. Las-o să dospească în jur de 10 minute, după care pune drojdia peste făină, apoi adaugă pe rând restul ingredientelor: zahăr, gălbenușuri, untul topit și răcit, lapte ușor călduț, zahăr vanilat bourbon, esență de portocale și coajă rasă de lămâie.

Amestecă la început cu o spatulă, adaugă sare, apoi frământă cu mâna pe masa unsă cu ulei. Trântește aluatul de câteva ori de masă pentru a activa mai bine rețeaua de gluten. Când a devenit neted și elastic, pune aluatul de cozonac cruffin într-un bol, acoperă-l și lasă-l să crească până își dublează volumul.

Pasul 2

Între timp, pregătește umplutura pentru cozonacul cruffin. Toacă fisticul în bucăți mai mari, apoi taie coaja de portocală confiată în cuburi mici. Poți folosi și coaja de portocală din dulceață.

Pasul 3

După ce aluatul a crescut, întinde-l într-un dreptunghi de 35/45 cm. Deasupra, întinde 60g unt foarte moale, cât mai uniform și mai subțire. Apoi, presară puțină pudră de scorțișoară, fisticul tocat, cuburi mici de ciocolată și coajă de portocală. Rulează, dar nu foarte strâns, după care strânge puțin ruloul și taie-l pe lungime, dar nu până la capăt.

Începe să rulezi una din jumătăți. Când ajungi la capăt, vino cu a doua jumătate peste partea rulată și procedează la fel, având grijă ca secțiunea cu umplutură să rămână în exterior. Pune aluatul pentru cozonac cruffin într-o formă cu diametrul de 20 cm. Dacă folosești o formă mai mică, va crește mai înalt.

Pasul 4

Lasă cozonacul cruffin să dospească timp de 30 minute, apoi introdu-l în cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă-l timp de aproximativ 60 minute. În funcție de puterea cuptorului, poate fi gata mai repede.

Pasul 5

Cand cozonacul cruffin s-a copt, lasă-l să se răcească pe un gratar. Unge-l cu siropul în care a stat portocala confiată și presară zahăr granulat pentru un aspect deosebit.

Acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale este deosebit, extrem de gustos și are o umplutură savuroasă. Dacă vrei o rețetă nouă, inedită, este momentul să încerci acest cozonac!

TRUCURI PENTRU CEL MAI BUN COZONAC CRUFFIN

Dacă ești începător în ale gătitului sau ți-e teamă că nu o să îți iasă cozonacul, îți las câteva sfaturi utile:

  • Folosește ingrediente de calitate: făină, drojdie și unt cu minim 80% grăsime.
  • Toate ingredientele vor sta la temperatura camerei minim 1h înainte de a le prelucra.
  • Făina trebuie cernută pentru ca aluatul să iasă mai pufos.
  • Lasă aluatul să dospească până își dublează volumul.
  • Nu deschide ușa cuptorului în primele 20 minute.

Cozonacul cruffin este un hibrid între brioșă și croissant și poate fi umplut cu diverse creme. Primul cruffin (scris uneori croffin) a fost creat de Kate Reid în Melbourne, Australia. Cozonacul cruffin este mai degrabă asemănător cu panettone italian sau kulich rusesc, ambele variante fiind coapte în forme rotunde înalte.

Rețeta de cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale îmbină cu succes metodele tradiționale cu cele moderne.

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

60 min.

Porții

12

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

10