Cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

360 min.

Porții

10

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

(Forma cu diametrul de 20 cm)

  • 400g făină superioară 000 Băneasa
  • 20g drojdie proaspătă
  • 110g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 3 gălbenușuri
  • 150ml lapte
  • 80g unt topit și răcit
  • 1 linguriță esență portocale
  • 4g sare

 

Pentru umplutură:

  • 60g unt foarte moale
  • 1/2 linguriță
  • Pudră scorțișoară
  • 60g fistic
  • 80g ciocolată cu lapte pentru cofetărie
  • 50g coajă de portocale confiată

 

Pentru decor:

  • sirop coajă de portocală confiată sau miere
  • 1 lingură zahăr granulat pentru decor
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Se apropie sărbătorile și m-am gândit să vă aduc o rețetă nouă: cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale. Este spectaculos ca prezentare, delicios, perfect pentru a deveni una din rețele preferate.

Umplutura de fistic, coaja de portocală confiată și ciocolata sunt senzaționale! Chiar dacă pare mai îndesat, se rupe în fășii și este pufos. Pentru cele mai bune rezultate am folosit făina pentru cozonac de la Băneasa. Cozonacii ies exact așa cum îmi doresc de fiecare dată! Iar acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale este mai mult decât perfect din punct de vedere gust și textură.

Dacă ești începător în ale gătitului sau ți-e teamă că nu o să îți iasă cozonacul, îți las câteva sfaturi utile:

1. Folosește ingrediente de calitate: făină, drojdie și unt cu minim 80% grăsime.

2. Toate ingredientele vor sta la temperatura camerei minim 1h înainte de a le prelucra.

3. Făina trebuie cernută.

4. Lași aluatul să dospească până își dublează volumul.

5. Nu deschizi ușa cuptorului în primele 20 minute. Cruffin este un hibrid între brioșă și croissant și poate fi umplut cu diverse creme. Primul cruffin (scris uneori croffin) a fost creat de Kate Reid în Melbourne, Australia. Cozonacul cruffin este mai degrabă asemănător cu panetone italian sau kulich rusesc, ambele variante fiind coapte în forme rotunde înalte.

Umplutura am ales-o în așa fel încât să am culori, texturi și gusturi diferite. Rețeta mea de cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale îmbină cu succes metodele tradiționale cu cele moderne.

Pasul 1

Pentru început am cernut făina într-un bol mare. Am pus drojdia cu 10g zahăr și 30ml lapte călduț și am amestecat până când aceasta s-a lichefiat. Am lașat-o să dospească în jur de 10 minute. Am pus drojdia peste făină, apoi am adăugat pe rând restul ingredientelor: zahăr, gălbenușuri, untul topit și răcit, lapte ușor călduț, zahăr vanilat bourbon, esență de portocale și coajă rasă de lămâie.

Am amestecat la început cu o spatulă, am adăugat sare, apoi am frământat cu mâna pe masa unsă cu ulei. Am trântit aluatul de câteva ori de masă pentru a activa mai bine rețeaua de gluten. Când a devenit neted și elastic, l-am pus într-un bol, l-am acoperit și l-am lașat să crească până și-a dublat volumul.

Pasul 2

În acest timp, am pregătit umplutura. Am tocat fisticul în bucăți mai mari. Am tăiat coaja de portocală confiată în cuburi mici. Poți folosi și coaja de portocală din dulceață.

Pasul 3

După ce aluatul a crescut, l-am intins intr-un dreptunghi de 35*45 cm. Am întins 60g unt foarte moale, cât mai uniform și mai subțire. Am presarat puțină pudră de scorțișoară, fisticul tocat, cuburi mici de ciocolată și coajă de portocală. Am rulat, dar nu foarte strâns, apoi am strâns puțin ruloul. L-am tăiat pe lungime, dar nu până la capăt.

Am început să rulez una din jumătăți. Când am ajuns la capăt, am venit cu a doua jumătate peste partea rulată și am procedat la fel, având grijă ca secțiunea cu umplutură să rămână în exterior. Am pus aluatul pentru cozonac cruffin într-o formă cu diametrul de 20 cm. Dacă folosiți o formă mai mică, va crește mai înalt.

Pasul 4

L-am lăsat 30 minute să dospească, apoi l-am copt în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 60 minute. În funcție de puterea cuptorului, poate fi gata mai repede.

Pasul 5

Cand a fost copt, l-am lasat să se raceascp pe un gratar. L-am uns cu siropul în care păstrez portocala confiată și am presărat zahăr granulat pentru decor.

Pot spune că acest cozonac cruffin cu fistic, ciocolată și portocale este deosebit, extrem de gustos, cu umplutură savuroasă. Dacă vreți o rețetă nouă, specială, este momentul să încercați acest cozonac!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

tort-casa-lui-mos-craciun-c (1)
Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

8