Prăjitură cu pere în vin roșu

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

8

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul de 20 cm):

Pentru blatul de ciocolată:

300g făină Băneasa

25g cacao pudră

5g praf de copt

2g bicarbonat de sodiu

1 vârf linguriță sare

150g unt moale

120g zahăr

3 ouă

100ml vin în care au fiert perele

Pentru pere:

· 4 pere medii ferme (nu foarte coapte)

· 700ml vin roșu

· 150g zahăr

· 2 batoane scorțișoară

· 3 bucăți anason stelat

· 5 cuișoare

· 10 păstăi cardamom

· Coajă de la 1 portocală (tăiată fâșii, nu răzuită)

· 1 păstaie vanilie

Mod de preparare

Prăjitură cu pere în vin roșu cu multă ciocolată, pere posate în vin roșu, pudrată cu cacao. Acesta este un deșert festiv pe care îl puteți face cu ocazia sărbătorilor sau atunci când doriți un dulce decadent.

Deși pare ușor intimidant să faci un astfel de desert, vă asigur că nu este cazul aici. Aveți nevoie de puțin mai mult timp ca să pregătiți această prăjitură în sensul că după ce ați fiert perele în vin roșu, este nevoie să le lăsați în vin câteva ore bune ca să se îmbibe bine cu toate aromele lui și să capete culoarea aceea intensă de rubiniu.

Blatul de ciocolată este unul simplu pe bază de unt, ouă, cacao și făină. Și de această dată am folosit făina de la Băneasa și ca de obicei, s-a comportat exemplar! Blatul a ieșit pufos, bine crescut și absolut superb la gust! Pentru și mai multă aromă, am ales să pun în blat și o parte din vinul în care am poșat perele.

Dacă nu consumați alcool sau doriți să oferiți și copiilor acest desert, puteți înlocui vinul cu suc de sfeclă și apă sau suc de fructe roșii diluat cu apă. Referitor la condimentele cu care aromatizați perele, le puteți folosi pe toate din lista de mai jos, sau doar câteva din ele. Însă nu săriți peste batoanele de scorțișoară căci ele dau cel mai bun gust!

Ideea acestei prăjituri mi-a venit după ce am făcut checul cu pere poșate. Mi-am dorit tare mult să am și varianta cu ciocolată și pere în vin roșu și astăzi am pregătit-o. O altă idee de pere și vin o mai găsiți și în postarea cu tortul cu ciocolată și pere.

Pasul 1

Pentru început pregătiți perele: alegeți pere medii ferme, nu foarte coapte ca să reziste la fiert. Pentru un aspect mai frumos, alegeți perele cu codiță întreagă.

Curățați perele de coajă până aproape sus de codiță. Tăiați perele foarte puțin la bază astfel încât să aibă o bază plată și să poată sta în poziție verticală.

Pasul 2

Într-o crăticioară așezați perele, iar peste ele turnați vinul roșu împreună cu toate mirodeniile și zahărul și dați pe foc până începe să clocotească. Dați focul mic, acoperiți oala cu un disc din hârtie de copt și lăsăți să fiarbă la foc mic pentru 30 de minute până ce perele sunt ușor moi.

Introduceți lama unui cuțit într-o pară. Dacă lama pătrunde ușor atunci perele sunt gata. Stingeți focul și lăsați perele în lichidul format pentru cel puțin 5 ore sau cel mai bine peste noapte.

Pasul 3

Scoateți perele din lichid și lăsăți-le să se scurgă bine pe un șervet de bucătărie. Cu ajutorul unui șervet tamponați ușor perele. Lăsați-le deoparte. Nu aruncați vinul în care au fiert perele, îndepărtați condimentele din el și păstrați deoparte 100 ml de vin aromat pentru blat.

Pasul 4

Pregătiți blatul pentru prăjitura cu pere în vin roșu: Încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius. Ungeti cu unt o tavă rotundă cu inel detașabil cu diametrul de 20 cm.

Într-un bol cerneți făină împreună cu cacaoa, Praful de copt, bicarbonatul și sarea. Lăsați deoparte.

Pasul 5

Într-un bol puneți untul moale la temperatura camerei împreună cu zahărul și mixati cu ajutorul unui mixer până obțineți o cremă pufoasă.

Adăugați pe rând câte un ou amestecând foarte bine după fiecare. Adăugați o parte din amestecul de făină și cacao și mixați din nou. Turnați în fir subțire vinul mixând în continuare. La final încorporați restul de făină amestecată cu cacao.

Pasul 6

Montați prăjitura cu pere în vin roșu: Puneți compoziția obținută într-un pos de cofetărie. Turnați un sfert din compoziție pe fundul tăvii și nivelati ușor cu ajutorul unei spatule.

Așezați din loc în loc perele scurse de sirop, având grijă să lăsați 1 cm spațiu între ele.

Nu le așezați lipite între ele!

Pasul 7

Turnați restul de compoziție printre pere și pe lângă ele ajutându-vă de poșul de cofetărie. Nivelați compoziția ușor cu o spatulă.

Încercați să mișcați cât mai puțin perele din locul unde le-ați fixat.

Pasul 8

Dați tava la cuptorul încins pentru 50-60 de minute. După timpul de coacere, neapărat faceți testul scobitorii pentru a verifica dacă blatul este complet copt.

Introduceți o scobitoare în chec exact pe lângă pere. Aluatul care stă imediat lângă pere tinde să se coacă mai greu din cauza umezelii din pere. De aceea, insistați cu testul scobitorii exact lângă pere.

Pasul 9

Lăsăți prăjitura să se răcească complet la temperatura camerei după care eliberați inelul formei de copt. Puneți prăjitura pe platoul de servit, pudrați cu puțină cacao pudră.

Tăiați felii din prăjitura cu pere în vin roșu astfel încât să aveți câte o jumătate de pară în fiecare felie.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

DSC_4268
Rețetă

Gata în

50 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

120 min.

Porții

56