Plăcintă cu ciuperci cu aluat făcut în casă

Autor rețeță:
Divă în Bucătărie

Rețetă

Gata în

90 min.

Porții

16

Făină de grâu All season Băneasa

Ingrediente

Pentru aluat foietaj:

  • 300g făină superioară 000 Băneasa (rece)
  • 300g unt foarte rece
  • 100ml apă foarte rece
  • 2g sare

Pentru umplutură:

  • 1.5kg ciuperci champignon
  • 60ml ulei
  • 150g cașcaval ras
  • 2 cepe foarte mari
  • 3 ouă mărime medie
  • 2 linguri mărar tocat
  • 2 linguri pesmet
  • o lingurișă piper proaspăt măcinat
  • o linguriță de sare
Vezi rețeta Video

Mod de preparare

Plăcinta cu ciuperci este un preparat gustos, ce îți va încânta simțurile și cu aroma sa bogată și cu textura delicată. Se face extrem ușor și are o umplutură savuroasă de ciuperci proaspete, fiind potrivită pentru orice masă a zilei.

Dacă nu ai timp suficient pentru a face aluatul în casă, îl poți cumpăra. Dar îți garantăm că deși la prima vedere pare greu de realizat, aluatul prezentat în această rețetă nu are nevoie de tehnici complicate și nici timpi foarte mari de lucru.

Tips & Tricks:

  • Pentru ca aluatul de foietaj să iasă perfect, alege făina superioară 000 Băneasa;
  • Pune untul în congelator cu o noapte înainte;
  • Lasă făina în frigider înainte de a pregăti aluatul;
  • Folosește ciuperci proaspete pentru ă aromă intensă și un gust bun;
  • Gustă umplutura după gătire și adaugă, după gust, sare sau piper;
  • Dacă nu îți place mărarul, îl poți înlocui cu pătrunjel.

Pasul 1

Începem prin a pregăti aluatul.

Pune făina în bolul unui mixer mare și adaugă sare și jumătate din cantitatea de unt. Mixează 30 de secunde, apoi toarnă apă foarte rece. Adaugă și restul de unt și mixează până se formează aluatul.

Pasul 2

Așează aluatul pe blatul de lucru, tapetându-l înainte cu făină. Întinde-l într-un dreptunghi de 35*25 cm.

Împarte aluatul în 3 și împăturește prima treime peste cea din mijloc.

Pune și cealaltă treime peste primele două. Întinde iar aluatul în sens invers față de prima dată.

Acum obții un dreptunghi de 40*30 cm. Împăturește-l pe lungime, taie-l în jumătate și rulează cele două bucăți.

Pune aluatul în frigider pentru 2 ore.

Pasul 3

Tocăm ceapa mărunt, iar ciupercile le curățăm și le tăiem în cuburi mici. Încingem jumătate din cantitatea de ulei și călim tot aât din cantitatea de ceapă.

După ce s-a înmuiat, ounem jumătate din ciuperci și prăjim până s-a evaporta lichidul și s-au rumenit.

Repetăm operațiunea cu restul de ceapă și ciuperci, le punem pe toate în tigaie și le lăsăm să se răcească complet.

Pasul 4

Presărăm sare și piper și amestecăm.
Într-un bol, spargem 3 ouă și le amestecăm bine. Le adăugăm peste ciuperci împreună cu cașcavalul ras și mărarul verde proaspăt tocat.

Pasul 5

Trecem la montarea plăcintei. Pe rând, întindem cele două rulouri de aluat și tăiem marginile în așa fel încât să intre și să arate frumos în tavă.

Înțepați primul aluat cu furculița, împiedicând astfel creșterea neuniformă a acestuia. Presărați o lingură de pesmet. Distribuiți-o uniform, apoi puneți ciupercile.

Pasul 6

Le nivelăm, presărăm iar pesmet și punem al doilea aluat.  Le fel, îl înțepăm și pe acesta.

Coacem plăcinta pentru aproximativ 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.

Las-o să se răcească pe un grătar, apoi tai-o cu un cuțit în 16 bucăți.

Plăcinta ciu ciuperci este gata pentru a fi servită! Și îți promitem că este extrem de gustoasă!

Poftă bună!

Vezi rețeta Video

Vezi Imagini cu Rețeta

VEZI REȚETA VIDEO

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

45 min.

Porții

50