Pască cu aluat și afine

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Pasionată de bucătăria și cultura chinezească și nu numai, Andreea de la Andreea Chinese Food ne îmbie cu arome și rețete extrem de variate, transpuse mereu într-un design de poveste.

Rețetă

Gata în

150 min.

Porții

8

Făină de grâu Paște Băneasa

Ingrediente

Pentru o Pască cu diametrul de 25 cm aveți nevoie de următoarele:

 • 400g făină pentru cozonac Băneasa
 • 6g drojdie uscată
 • 130g zahăr
 • 3 gălbenușuri și 1 albuș de ou
 • 1 linguriță sare
 • Coajă de la 1 portocală
 • Zahăr vanilat
 • 100 ml smântână lichidă pentru frișcă 35% grăsime
 • 100 g unt moale la temperature camerei

 

Pentru umplutură:

 • 500g brânză dulce de vaci
 • 150g zahăr
 • 3 ouă
 • 200g smanta acră 30% grăsime
 • 70g gris
 • 200g afine proaspete
 • 2 linguri zahăr vanilat
 • Coajă rasă de la o lămâie

 

Pentru uns:

 • 1 gălbenuș de ou
 • 1 lingură smântână lichidă pentru frișcă 35% grăsime

Mod de preparare

Pască cu aluat și afine, aluat de cozonac cu umplutură dulce de brânză cu afine proaspete, aluat de cozonac pufos și aerat.

În primii ani când am început să fac eu Pască acasă, am preferat Pasca fără aluat căci mi se părea mai ușor de făcut și mai ușoară. Apoi am decis să fac și pască clasică cu aluat de cozonac și mi-a plăcut și aceea. A urmat apoi Pasca cu ciocolată și ne-a plăcut și aceea mult.

Anul acesta am decis să fac o Pască mai fructată și cu umplutură mai ușoară. Pentru că la noi în familie avem și membri care nu iubesc stafidele, am hotărât să le scot complet din umplutură și să le înlocuiesc cu afine pentru un gust proaspăt și pentru o culoare frumoasă în secțiune.

Aluatul de cozonac a ieșit foarte pufos căci am folosit făina mea preferată, făina pentru cozonac de la Băneasa. Am folosit cu success această făină la cozonac și cu alte dăți și mi-a plăcut mult cum a ieșit rezultatul, așa că și de data aceasta am apelat la ea.

Pasul 1

Puteți pregăti aluatul de cozonac la robotul de bucătărie sau îl puteți frământa manual. Eu l-am pregătit la robotul de bucătărie și vă detaliez și vouă mai jos cum îl fac.

Deși drojdia este uscată și nu necesită hidratare, eu obișnuiesc să o hidratez ca să fiu sigură că reacționează bine la început, astfel sunt sigură că dospește bine.

Într-un castron mic, puneți drojdia împreună cu o linguriță de zahăr din cantitatea indicată și o1 linguriță de făină din cantitatea indicată. Turnați peste trei linguri de apă și lăsăți drojdia să activeze cam 10 minute.

Pentru frământarea la robotul de bucătărie, folosiți la început paleta frunză cu care veți mixa ingredientele lichide.

Când începeți să încorporați făina, veți folosi carligul pentru aluat. În vasul robotului de bucătărie puneți, gălbenușurile și albușul împreună cu sarea și zahărul. Mixați totul până ce obțineți o compoziție deschisă la culoare și spumoasă.

Adăugați drojdia activată, apoi smântână lichidă, pentru frișcă coajă rasă de portocală, zahărul vanilat și mixați din nou. Începeți să încorporați o parte din făină, lingură cu lingură, până obțineți un aluat dens.

În acest moment schimbați paleta frunză cu cârligul de aluat și continuați să frământați, adăugând și restul de făină. Continuați frământarea cu cârligul pentru aluat în jur de 10 minute, până ce obțineți un aluat elastic și lucios.

Începeți și adăugați treptat untul moale la temperatura camerei, bucată cu bucată. Nu adăugați altă bucată de unt până ce bucata anterioară nu a fost încorporată.

Scoateți aluatul din vasul robotului și așezați-l într-un vas încăpător uns cu puțin ulei. Așezați aluatul în vas, acoperiți cu o folie alimentară și lăsăți-l să crească la temperatura camerei pentru 2 ore. Alternativ, puteți dospi aluatul și la rece peste noapte.

Încingeți cuptorul la 160 grade Celsius.

Pasul 2

Între tim, pregătiți umplutura de brânză: uneori, brânza dulce conține mai mult zer, așa că eu obișnuiesc să o strecor pentru câteva ore, așezând-o într-un tifon sau într-o sită de bucătărie pentru a mai elimina din zer. Într-un castron încăpător amestecați toate ingredientele, până ce toate sunt încorporate.

La final adăugați afinele proaspete și amestecați din nou. Lăsați umplutura deoparte.

Pasul 3

Lăsăm totul să fiarbă 12-14 minute sau până lichidul scade și avem un sos dens, iar pastele sunt fierte al dente. Adăugăm și spanacul, amestecăm și lăsăm pastele 3-5 minute să se odihnească înainte de servire.

Rețeta de Paste rapide de post este gata! E super ușor de adaptat în funcție de gusturile voastre și de legumele pe care le aveți în cămară.

Să vă fie de cel mai bine!

Pasul 3

După ce aluatul a dospit și și-a triplat volumul, scoateți-l din castron, frământați-l 1-2 minute ca să scoateți aerul format. Împărțiți aluatul în două părți egale. Prima parte va fi baza, iar cea de-a doua parte va fi partea împletită.

Ungeți foarte bine cu unt tavaă în care pregătiți Pasca. De preferat, este să folosiți o tavă cu fund și inel detașabil. Luați  prima parte de aluat și întindeți-o cu ajutorul unui sucitor, până obțineți un disc de aluat mai mare decât baza tăvii. Așezați discul de aluat în tava pregătită, având grijă ca aluatul să ajungă puțin și pe pereții tăvii.

Luați  cea de-a doua parte de aluat și din ea rulați un șir lung de aluat cu lungimea de 50 cm. Îndoiți capetele șirului de aluat și împletiți-l în două ca pe o frânghie. Așezați legătura împletită peste aluatul din tavă, cât mai aproape de marginile tăvii, legați cele două capete ca să obțineți o coroniță de aluat.

Pentru că aluatul are tendința să crească mult și să nu lase loc și pentru brânză, eu obișnuiesc să pun în mijlocul tăvii, un castron sau o farfurie, pentru a păstra formă inițială și pentru a avea la mijloc un inel uniform.

Pasul 4

Lăsăți aluatul la crescut așa în tavă pentru 30 de minute. Îndepărtați castronul sau farfuria. În locul rămas, turnați amestecul de brânză și nivelați ușor. Ungeți marginile aluatului cu gălbenuș de ou amestecat cu smântână lichidă.

Dați Pasca la cuptorul încins pentru 50-60 de minute, până aceasta este rumenă, iar brânza este închegată. Dacă observați că în timpul coacerii aluatul are tendința să se ardă, acoperiți tava de Pască cu o hârtie de copt înmuiată în apă și stoarsă foarte bine.

Lăsăți Pasca să se răcorească în tavă complet, după care o puteți scoate din tavă.

Pasca se consumă întotdeauna rece sau la temperatura camerei, niciodată caldă! Rezistă foarte bine la frigider câteva zile, sau chiar o puteți păstra la congelator pentru câteva luni.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

papanasi-la-tigaie-3
Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

3