Orez prăjit chinezesc

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

4

Orez All season Băneasa

Ingrediente

  • 150g orez Basmati Băneasa
  • 150ml apă
  • 2 ouă
  • 2 morcovi tocați cubulețe
  • 70g mazăre congelată și bine scursă de apă
  • 2 căței de usturoi
  • 2 fire ceapă verde
  • 3 lingurițe ulei vegetal
  • 2 lingurițe sos de soia
  • 1 linguriță ulei de susan
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 vârf linguriță piper alb măcinat

Mod de preparare

Un orez chinezesc prăjit corect are nevoie de puțin timp de pregătire, dar neapărat de un orez specific: orez Jasmine sau Basmati. Acest tip de orez are un conținut mic de amidon, este subțire, delicat, foarte aromat și plăcut la gust, pretându-se foarte bine la prăjit.

Găsiți mai jos toți pașii necesari pregătirii rețetei!

Pasul 1

Pentru început, pregătește orezul Basmati. Deși are un conținut mai mic de amidon, este necesar ca înainte de fierbere să înlături o parte din amidonul de pe boabele de orez. Prin urmare, acesta necesită o spălare în 3-4 ape.

Spălarea orezului: pune orezul într-un bol și toarnă apă din belșug peste el. Clătește orezul în apă, până observi că aceasta începe să devină albicioasă.

Aruncă apa și toarnă peste orez altă apă curată. Clătește din nou.

Repetă operațiunea încă de două ori, până observi că apa din bol este curată și poți vedea orezul clar în ea.

Pasul 2

Aruncă apa și pune orezul într-o oală mică. Peste orez, toarnă 150ml apă rece. Pune oala pe foc și lasă să dea în clocot, amestecând de 2-3 ori, pentru ca orezul să nu se lipească de fundul oalei.

În momentul în care a dat în clocot, dă focul foarte mic și acoperă oala cu un capac. Lasă să fiarbă ăentru 12 minute la foc foarte mic, fără a lua capacul de pe oală.

Pasul 3

După ce timpul de fierbere s-a încheiat, lasă oala cu capac ăentru 10 minute. Nu ridica capacul de pe oală în acest timp! Aburul format va continua să gătească orezul. După cele 10 minute, orezul este gata. Aburul format va continua să-l gătească.

După cele 10 minute, orezul este gata. Lasă-l să se răcească complet, după care pune-l într-un vas și dă-l la frigider pentru 24 de ore.

Pasul 4

Pregătirea orezului prăjit: toacă mărunt partea albă de la ceapă (partea verdea o vei folosi la final) și usturoiul. Lasă-le deoparte.

Toacă oblic partea verde de la ceapă. Toacă morcovii cubulețe, puțin mai mari decât mazărea.

Pasul 5

Într-o tigaie sau într-un wok, încinge 2 linguri de ulei vegetal. Într-un castron bate ouăle cu un praf de sare și unul de piper. Toarnă oul bătut în wok și începe să amesteci cu o spatulă de bambuc, până obții bucățele mici de omletă.

Scoate omleta pe o farfurie și las-o deoparte.

Pasul 6

Cu ajutorul unui șervețel, șterge bine tigaia. Toarnă 2 linguri de ulei în tigaie și lasă sp se încingă. Adaugă partea albă de la ceapa verde tocată mărunt împreună cu usturoiul tocat.

Călește câteva secunde până ce capătă un miros plăcut, având grijă sp nu se ardă usturoiul. Adaugă orezul fiert și răcit și începe să amesteci. Apasă câteva secunde orezul cu spatula, amestecă și întoarce orezul pe partea cealaltă.

Prăjește orezul  pentru 2-3 minute până ce devine uscat.

Pasul 7

Adaugă morcovii tocați cubulețe și mazărea congelată și bine scursă de apă. Amestecă și condimentează cu sare și piper alb. Continuă să gătești pentru încă 1-2 minute. Toarnă sosul de soia pe marginile tigăii și continuă să amesteci.

Pasul 8

Peste orezul prăjit, pune bucățile de omletă și amestecă din nou.

La final, toarnă uleiul de susan, partea verdea de la ceapa verde tăiată oblic și amestecă pentru ultima dată.

Pasul 9

Pune în boluri și poți mânca acest orez ca atare sau îl poți cunsuma alături de mâncăruri pe bază de carne.

Este excelent! Îl poți pregăti și cu alte legume, carne de pui, șuncă, cârnați sau creveți.

Poftă bună!

TRUCURI PENTRU UN OREZ CHINEZESC DELICIOS

  • Pentru ca orezul prăjit să reziste la gătit în wok, este nevoie de orez Jasmine sau Basmati fiert cu o zin înainte. Este foarte important ca orezul să fie fiert în prealabil cu cel puțin 24 de ore înainte și să fie rece.
  • Orezul proaspăt fiert este umed, moale și conține mulți vapori. Odată pus în wok, el va deveni foarte lipicios și va căpăta consistența pilafului.
  • Dacă orezul este lăsat la rece peste noapte, atunci el își va pierde din umiditate și va deveni mai ferm și mai uscat. În felul acesta va putea fi manevrat mai bine în wok, nu se va zdrobi, iar bobul își va păstra consistența și savoarea.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

30 min.

Porții

12