Cozonac cu ciocolată și cremă de portocale

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

16

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

 • 650 g făină pentru cozonac Băneasa
 • 300 ml lapte cald
 • 120 g zahăr
 • 2 lingurițe zahăr vanilat
 • 3 gălbenușuri și 2 ouă întregi
 • 10 g drojdie uscată
 • Coajă rasă de la 2 portocale bio, netratate
 • 1 linguriță sare
 • 150 g unt moale 82% grăsime

Pentru umplutură:

 • 200 g ciocolată neagră
 • 200 g ciocolată cu lapte
 • 300 ml frișcă lichidă
 • 300 g nuca prăjită și măcinată
 • 2 lingurițe esență de rom

100 g coajă de portocală confiată (sau coajă rasă de la 2 portocale)

Pentru finisat cozonacul:

 • 1 gălbenuș ou
 • 10 ml lapte

Pentru glazură:

 • 400 g ciocolată neagră
 • 200 ml smântână lichidă
 • 1 lingură ulei
 • 2 lingurițe miere

 

 

Mod de preparare

Cozonac cu ciocolată și portocale cu  umplutură multă de ciocolată, nucă și portocale confiate, glazurat cu ciocolată.

Nu aș fi crezut niciodată că un cozonac poate fi și glazurat. Adică, în copilărie, cozonacii pe care îi făceau bunicile și mamele noastre erau mari, pufoși cu rahat și nucă. Dar, nicioidată cu ciocolată. Și mai ales glazurați!

Acum, nu mă înțelegeți greșit, se prea poate să fi avut cineva ideea aceasta, însă ingredientele erau puține, se găseau greu, iar cozonacii se făceau foarte rar, doar la sărbători. În plus, tradiția trebuia neapărat respectată!

Deși au trecut demult acele vremuri, mă bucur totuși că și în zilele noastre se mai face cozonac acasă. Am văzut din ce în ce mai multă lume care își dorește să frământe cozonac acasă, și nu vă pot spune cât sunt de bucuroasă! Ce-i drept, și roboții de bucătărie ajută și fac mare parte din treabă, însă totuși e făcut în casă!

Anul trecut am făcut pentru prima dată acest cozonac glazurat cu ciocolată, însă nu am apucat să postez rețeta. Astăzi i-am dedicat aici o întreagă postare, căci, la cum este de bun, de pufos și de decadent, își merită cu prisosință locul pe blog!

Și pentru această rețetă am folosit făină pentru cozonac de la Băneasa și va spun că nici de data aceasta nu m-a dezamăgit! A ieșit un cozonac spectaculos și o să-l fac din nou cu prima ocazie!

 

Pasul 1

Pregătiți aluatul: Puteți frământa manual aluatul sau vă puteți ajută de un robot de bucătărie. Eu am optat pentru frământatul manual. Într-un vas puneți făina cernută și faceți o gropiță în mijlocul ei.

 

Pasul 2

Într-un vas înalt puneți gălbenușurile, ouăle, laptele cald, drojdia uscată, zahărul și zahărul vanilat. Cu ajutorul unui tel amestecați totul bine până ce obțineți o masă omogenă. Turnați amestecul peste făină și cu ajutorul unei linguri amestecați încet până ce făina începe să se strângă în jurul lingurii.

 

Pasul 3

Adăugați sarea și începeți să frământați cu mâna sau la robot. Frământați timp de 15 minute până ce aluatul nu se mai lipește de mâini. Luați câte o bucată de unt și încorporați în aluat, frământând bine.

Pasul 4

După ce tot untul este încorporat, puneți aluatul într-un bol și lăsăți să crească la loc cald pentru 1-2 ore.

Pasul 5

Pregătiți umplutura: puneți pe foc un ibric în care ați turnat smântână lichidă, aduceți la punctul de fierbere.

Pasul 6

Într-un bol rezistent la temperaturi mari puneți ciocolata ruptă bucăți sau tăiată cu cuțitul. Peste ciocolată turnați smântâna fierbinte și lăsăți 2 minute să se topească încet. După aceea puteți începe să amestecați cu ajutorul unui tel sau cu un blender vertical.

Mixati doar până ce ciocolata este topită și obțineți o compoziție lucioasă. În această ciocolată încorporați nuca măcinată împreună cu esența de rom și amestecați bine; lăsăți deoparte.

Pasul 7

Între timp pregătiți tăvile de cozonac. Ungeți bine cu unt pe interior și lăsați deoparte. Scoateți aluatul din bol, cântăriți aluatul și împărțiți în 4 părți egale, câte 2 pentru fiecare cozonac.

 

 

Pasul 8

Formați cozonacii:. Întindeți prima bucată de aluat într-un dreptunghi cu dimensiunile de 30×40 cm. Întindeți prima parte de compoziție pe toată suprafață aluatului, pe deasupra presărați portocală confiată. Rulați aluatul într-un sul și lăsăți-l deoparte.

Procedati la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Împletiți cele două suluri de aluat obținând un cozonac. Formați și cel de-al doilea cozonac. Luați două foi de copt trecute ușor prin apă și foarte bine stoarse. Căptușiți formele de cozonaci cu foile acestea de copt. Așezați cozonacii in tavi, acoperiți-i cu folie alimentară și lăsați-i din nou să dospească pentru 50 de minute.

Pasul 9

Lăsăți cozonacii la crescut pentru 1-2 ore. Când sunt gata, ungeti-i cu amestecul de ou și lapte.

Coaceți cozonacii: încingeți cuptorul la 165 grade Celsius. Dați cozonacii la copt pentru o oră. Ca formă de siguranță, puteți face testul scobitorii ca să vă asigurați că sunt copți înăuntru.

În caz că vi se pare că s-au copt prea repede, sau au tendința să se ardă puteți să îi acoperiți cu o hârtie de copt umezită și stoarsă.

Dacă în ultimele 10 minute cozonacii nu par rumeni la culoare, puteți crește temperatura până la maxim 170 grade Celsius, dar nu mai mult de atât.

Pasul 10

După ce ați scos cozonacii din cuptor așezați pe blat un grătar de bucătărie, lăsăți să alunece cozonacii ușor din formă pe lateral. După 10 minute întoarceți cozonacii și pe cealaltă latură, asigurând astfel răcirea uniformă a acestora. Repetați operațiunea aceasta de 2-3 ori până ce cozonacii se răcesc complet.

Pasul 11

Glazurați cozonacii: Pregătiți mai întâi glazura: puneți frișcă lichidă într-un ibric și aduceți la punctul de fierbere. Peste ciocolată turnați frișca fierbinte împreună cu uleiul și mierea și lăsăți 2 minute să se topească încet. Apoi amestecați cu un blender vertical.

Așezați cozonacii pe un grătar de bucătărie. Sub grătar puneți o tavă pentru ca glazura să se poată scurge în tavă. Turnați glazură într-un vas mai larg ca să vă fie mai ușor să o turnați peste cozonaci. Începând de la un capăt al cozonacului turnați glazură încontinuu fără să vă opriți până în celălalt capăt al cozonacului, având grijă să ajungă și pe marginile cozonacului.

Glazura scursă în tavă se poate colecta și se poate folosi din nou pe cozonaci, ușor încălzită. Lăsați cozonacii pe grătar pentru ca glazură să se întărească.

Tăiați cozonacul felii doar după ce glazura s-a stabilizat pe suprafața cozonacilor.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Muffins cu lamaie (1)
Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

8

Rețetă

Gata în

40 min.

Porții

4