Cozonac cu ciocolată și cremă de portocale

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

16

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 650 g făină pentru cozonac Băneasa
  • 300 ml lapte cald
  • 120 g zahăr
  • 2 lingurițe zahăr vanilat
  • 3 gălbenușuri și 2 ouă întregi
  • 10 g drojdie uscată
  • Coajă rasă de la 2 portocale bio, netratate
  • 1 linguriță sare
  • 150 g unt moale 82% grăsime

Pentru umplutură:

  • 200 g ciocolată neagră
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 300 ml frișcă lichidă
  • 300 g nuca prăjită și măcinată
  • 2 lingurițe esență de rom

100 g coajă de portocală confiată (sau coajă rasă de la 2 portocale)

Pentru finisat cozonacul:

  • 1 gălbenuș ou
  • 10 ml lapte

Pentru glazură:

  • 400 g ciocolată neagră
  • 200 ml smântână lichidă
  • 1 lingură ulei
  • 2 lingurițe miere

 

 

Mod de preparare

Orice masă românească de Paște sau Crăciun nu este completă fără un desert tradițional: cozonacul. Acest preparat poate avea umpluturi variate, astfel de această dată vă propunem un cozonac cu ciocolată și cremă de portocale, absolut delicios.

Cozonacul este un desert care conține făină, lapte, drojdie, ouă, zahăr, unt, ulei și sare, care se amestecă împreună și se lasă să crească înainte de coacere. În funcție de regiune, cozonacul este umplut cu nuci, stafide, rahat turcesc, nuci, cremă de mac și poate fi împletit.

Poți cumpăra cozonac din orice patiserie și brutărie, dar nimic nu se compară cu un cozonac cu ciocolată fierbinte, tocmai scos din cuptor. Savoarea aluatului dulce parfumat și crema de portocale este pur și simplu divină.

 

Pasul 1

Pregătirea aluatului: Poți frământa manual aluatul sau te poți ajută de un robot de bucătărie. Într-un vas pune făina cernută și fă o gropiță în mijlocul ei.

 

Pasul 2

Într-un vas înalt pune gălbenușurile, ouăle, laptele cald, drojdia uscată, zahărul și zahărul vanilat. Cu ajutorul unui tel amestecă totul bine până ce obții o masă omogenă. Toarnă amestecul peste făină și cu ajutorul unei linguri amestecă încet până ce făina începe să se strângă în jurul lingurii.

 

Pasul 3

Adaugă sarea și începe să frămânți cu mâna sau la robot. Frământă timp de 15 minute până ce aluatul nu se mai lipește de mâini. Ia câte o bucată de unt și încorporează în aluat, frământând bine.

Pasul 4

După ce tot untul este încorporat, pune aluatul într-un bol și lasă-l să crească la loc cald pentru 1-2 ore.

Pasul 5

Pregătește umplutura: pune pe foc un ibric în care ai turnat smântână lichidă, adu la punctul de fierbere.

Pasul 6

Într-un bol rezistent la temperaturi mari pune ciocolata ruptă bucăți sau tăiată cu cuțitul. Peste ciocolată toarnă smântâna fierbinte și lasă 2 minute să se topească încet. După aceea, începe să amesteci cu ajutorul unui tel sau cu un blender vertical.

Mixează doar până ce ciocolata este topită și obține o compoziție lucioasă. În această ciocolată încorporează nuca măcinată împreună cu esența de rom și amestecă bine. Apoi, lasă deoparte.

Pasul 7

Între timp, pregătește tăvile de cozonac. Unge bine cu unt pe interior și lasă deoparte. Scoate aluatul din bol, cântărește aluatul și împarte în 4 părți egale, câte 2 pentru fiecare cozonac.

 

Pasul 8

Formarea cozonacului cu ciocolată: Întinde prima bucată de aluat într-un dreptunghi cu dimensiunile de 30×40 cm. Întinde prima parte de compoziție pe toată suprafața aluatului, pe deasupra presară portocală confiată. Rulează aluatul într-un sul și lasă-l deoparte.

Procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Împletește cele două suluri de aluat obținând un cozonac. Formează și cel de-al doilea cozonac. Ia două foi de copt trecute ușor prin apă și foarte bine stoarse. Căptușește formele de cozonaci cu foile acestea umezite. Așază cozonacii în tăvi, acoperă-i cu folie alimentară și lasă-i din nou să dospească. Lasă cozonacii la crescut pentru 1-2 ore. Când sunt gata, ungeți-i cu amestecul de ou și lapte.

Pasul 9

Coace cozonacii cu ciocolată: Încinge cuptorul la 165 grade Celsius. Dă cozonacii la copt pentru o oră. Ca formă de siguranță, poți face testul scobitorii ca să vă asigurați că sunt copți înăuntru.

În caz că vi se pare că s-au copt prea repede sau au tendința să se ardă poți să îi acoperi cu o hârtie de copt umezită și stoarsă.

Dacă în ultimele 10 minute cozonacii nu par rumeni la culoare, poți crește temperatura până la maxim 170 grade Celsius, dar nu mai mult de atât.

Pasul 10

După ce ai scos cozonacii din cuptor așază pe blat un grătar de bucătărie, lasă-i să alunece cozonacii ușor din formă pe lateral. După 10 minute întoarce cozonacii și pe cealaltă latură, asigurând astfel răcirea uniformă a acestora. Repetă operațiunea aceasta de 2-3 ori până ce cozonacii se răcesc complet.

Pasul 11

Glazurarea cozonacilor cu ciocolată: Pregătește mai întâi glazura: pune frișcă lichidă într-un ibric și adu lichidul la punctul de fierbere. Peste ciocolată tăiată bucățele toarnă frișca fierbinte împreună cu uleiul și mierea, apoi lasă 2 minute să se topească încet. Amestecă totul cu un tel sau cu un blender vertical.

Așează cozonacii pe un grătar de bucătărie. Sub grătar pune o tavă pentru ca glazura să se poată scurge în tavă. Toarnă glazură într-un vas mai larg ca să îți fie mai ușor să o torni peste cozonaci. Începe de la un capăt al cozonacului turnând glazură în continuu fără să te oprești până în celălalt capăt al cozonacului, având grijă să ajungă și pe marginile cozonacului.

Glazura scursă în tavă se poate colecta și se poate folosi din nou pe cozonaci, ușor încălzită. Lasă cozonacii pe grătar pentru ca glazura să se întărească.

La final, taie felii cozonacul cu ciocolată și cremă de portocale doar după ce glazura s-a stabilizat pe suprafața cozonacilor.

TRUCURI PENTRU CEL MAI BUN COZONAC CU CIOCOLATĂ

  • Secretul unui cozonac pufos este frământatul. Încearcă să frămânți aluatul cel puțin o jumătate de oră.
  • Când încălzești laptele pentru aluat, asigură-te că nu este fierbinte. Laptele fierbinte va distruge drojdia.
  • Umplutura ar trebui să fie aproximativ 20% din aluat. Prea multă umplutură ar putea afecta faza de creștere a aluatului.
  • Lasă cozonacul să se răcească complet înainte de a-l scoate din tavă.
  • Păstrează cozonacul cu ciocolată la loc răcoros, acoperit cu o cârpă sau învelit în hârtie. Este la fel de bun chiar și după mai multe zile.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

80 min.

Porții

12