Cous cous marocan cu legume

Autor rețeță:
Andreea's Chinesefood

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

2

Paste din grâu dur All season Băneasa

Ingrediente

200g cous-cous Băneasa
400ml apă fierbinte
2 linguri stafide
5 caise uscate
1 linguriță sare
½ linguriță turmeric
½ linguriță coriandru măcinat
½ linguriță condiment Ras el Hanout
1 lingură ulei de măsline

Pentru legume:
1 vânătă medie
1 morcov
1 ardei gras roșu
2 căței usturoi
1 linguriță condiment Ras el Hanout
2 linguri ulei măsline
Sare și piper
Sucul și coaja rasă de la o lămâie

Pentru topping:
50g fistic
10-15 frunze mentă proaspătă
7-8 frunze coriandru proaspăt.

Mod de preparare

Cous cous marocan cu legume cu multe arome orientale, legume coapte, stafide, caise uscate și fistic. Și coriandru și mentă proaspătă.

Cous cous este un produs foarte renumit în bucătăria orientală. Este precum pâinea noastră și nu poate lipsi de pe mesele îmbelșugate. Este foarte versatil, întrucât împrumută multe din aromele condimentelor și se poate combina atât cu legume sau carne, cât și cu fructe uscate sau chiar migdale și fistic. Însă nu greșiți nici dacă la final presărați și niște boabe de rodie proaspătă.

Atât de multe arome conține acest cous cous încât totul devine o simfonie la prima degustare. Acum mulți ani am pregătit acasă cous cous marocan și mi-a plăcut tare mult, însă de-a lungul timpului nu l-am inclus foarte des în meniul nostru pentru că nu îl găseam peste tot în magazine.

Acum, pentru că îl găsesc mereu la prietenii mei de la Băneasa, îl pregătesc cât pot de des și nu mă satur niciodată de el, căci îl combin cu diferite legume, condimente sau fructe uscate.

Varianta mea preferată este cu legume coapte, fistic, coriandru proaspăt și mentă proaspătă. Știu, o să strâmbați din nas când o să auziți că am pus și coriandru proaspăt în cous cous, dar vă asigur că se potrivește foarte bine aici! Dacă totuși nu suferiți această plantă, atunci puteți pune niște pătrunjel proaspăt, sau nu mai puneți altceva.

Pasul 1

Pregătiți legumele: încingeți cuptorul la 190 grade Celsius. Tocați bucățele mici vânăta, morcovul, și ardeiul gras.

Puneți toate legumele într-un bol împreună cu usturoiul tocat, Ras el Hanout, sare, piper și ulei de măsline.

Amestecați totul bine și dați la cuptorul încins pentru 15-20 de minute până ce legumele sunt coapte.

Pasul 2

Între timp pregătiți cous cous: într-un bol rezistent la temperaturi înalte puneți cous cous împreună cu stafidele, caisele uscate tocate bucăți mici, turmericul, coriandru, Ras el Hanout , uleiul de măsline și sarea.

Pasul 3

Amestecați totul bine, apoi turnați peste apa fierbinte. Amestecați din nou cu o lingură, acoperiți cu un capac sau cu o farfurie și lăsați deoparte pentru 10-15 minute.

În acest timp, cous cous se va rehidrata și își va dubla volumul.

Pasul 4

Pregătiți cous cous: ridicați capacul sau farfuria de pe bolul cu cous cous. Cu ajutorul unei furculițe amestecați ușor cous cous pentru a îl afâna și a-l face să devină ușor și pufos.

Puneți cous cous-ul într-un bol încăpător. Peste el puneți legumele coapte împreună cu coaja de lămâie și sucul de lămâie. Gustați și potriviți de sare, piper sau alte condimente.

Pasul 5

La final puneți fisticul tocat, garnisiți cu mentă proaspătă și coriandru proaspăt.

Puteți servi așa cum este sau alături de preparate cu carne și sos sau alte legume. Este excelent ca garnitură, însă îl puteți consuma exact așa cum este.

A doua zi îl puteți reîncălzi, însă menta și pătrunjelul nu mai rezistă atât de bine căci nu mai sunt proaspete. Cel mai bine îl consumați în ziua preparării.

Enjoy!

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...