Cozonac fără frământare

Grea 60 DESERT Faina Altele

Faina pentru cozonac are un continut mare de gluten, si datorita acestui fapt se obtine un aluat fin, foarte elastic, care nu se lipeste si care inglobeaza foarte mult aer

Folosim o cantitate foarte mica 
– 7g – de drojdie proaspata dar nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca vom lasa cozonacul foarte mult la dospit si va creste impecabil, isi va dubla si chiar tripla volumul cu doar 7g drojdie
dupa prima dospire, cea de 4 ore, este ideal sa lasam aluatul pentru cozonac la dospit in frigider, alte 12 ore (de aceea incepem sa il facem cu o zi inainte de a ne trebui efectiv pe masa). In cele 12 ore la frigider, se dezvolta si mai mult glutenul din faina, astfel cozonacul creste frumos si este foarte pufos. Folosind o faina de foarte buna calitate, cum este faina Beneasa – faina alba superioara 000 pentru cozonac, puteti coace cozonacul fara framantare imediat dupa ce au trecut cele 4 ore de dospire initiala
pentru o culoare mai intensa, puteti inlocui cele 2 oua intregi cu un ou intreg si 2 galbenusuri
puteti imparti aluatul in 3 parti egale, din care sa faceti 3 bile pe care le puneti una langa cealalta in tava sau puteti la fel de bine sa impartiti aluatul in 2-3 parti egale si sa faceti un aluta impletit
dupa ce coacem cozonacul in forma timp de 20 minute, il scoatm din forma si il mai coacem 10-12 minute direct pe gratar, pentru a face crusta specifica, foarte crocanta si foarte frumos rumenita
este ideal ca aluatul sa stea intr-un loc caldut si cu temperatura constanta pentru a creste frumos, iar eu va sugerez sa puneti vasul in cuptorul stins, cu becul aprins
cozonac fara framantare

Hai sa vedem impreuna de ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de Cozonac fara framantare, o reteta atat de simpla si cu un rezultat final atat de impresionant – un cozonac perfect crescut, foarte pufos, care ii va convinge pe toti ca sunteti niste gospo-dive de exceptie!

INGREDIENTE PENTRU 1 COZONAC:
 
450g faina superioara Baneasa pentru cozonac
7g drojdie proaspata
180ml lapte caldut
50g unt topit si racit
100g zahar
o lingurita sare
2 oua mari (3 daca sunt mai mici)
zeama de la o jumatate de lamaie
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
miezul de la o pastaie de vanilie
600g rahat pentru umplutura
un ou batut pentru garnisit
cozonac fara framantare

Cernem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijloc. In laptele caldut punem zaharul si drojdia, amestecam bine si lasam sa se odihneasca 10 minute. Separat, intr-un alt bol, amestecam cu mixerul ouale, sare si zeama de lamaie, pana sunt spumoase. Acest pas ne ajuta sa inglobam si mai mult aer in compozitie. Peste oua punem untul topit si racit si amestecam bine cu mixerul. Dupa cele 10 minute de odihna, turnam si amestecul de lapte, zahar si drojdie peste oua si amestecam bine cu mixerul (sau cu telul). La final amestecam coaja de lamaie, coaja de portocala si vanilia. Turnam amestecul obtinut in mijlocul fainii si amestecam bine cu lingura de lemn sau cu o spatula. Amestecam pana avem un aluat omogen.

Acoperim vazul bine-bine cu folie de plastic si il punem in cuptorul inchis, cu lumina aprisa. Lasam aluatul la dospit 4 ore sau pana isi dubleaza/tripleaza volumul. Daca doriti, coaceti cozonacul imediat, daca aveti timpul necesar, lasati-l la dospit alte 12 ore (peste noapte) la frigider. Impartim aluatul in 2 parti egale si intindem 2 foi de 20×30 cm, pe planseta usor tapetata cu faina. Punem jumatate din cantitatea de rahat, avand grija sa lasam o margina de 2-3 cm, pe care o ungem bine cu ou, astfel incat sa sigilam ruloul de cozonac. Procedam la fel si cu restul aluatului, astfel incat sa avem doua role de aluat, pe care le impletim usor. Asezam cozonacul in tava bine unsa si tapetata cu hartie de copt si il lasam din nous a dospeasca 2 ore in cuptorul inchis, cu becul aprins. Cand cozonacul depaseste de 2 degete forma, este momentul sa incingem cuptorul la 190° si sa ungem cozonacul cu ou batut, apoi sa il pudram cu zahar. Coacem cozonacul 20-25 minute, dupa care il scoatem din forma si il coacem direct pe gratar alte 10 minute.

Reteta de la: Teo`s kitchen
^