Contact
- office@mpbaneasa.ro
- +40 21 232 2331
- Str. Răsăritului nr. 47, Buftea,România
ABONEAZĂ-TE
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Făina pentru cozonac are un conținut mare de gluten, și datorită acestui fapt se obține un aluat fin, foarte elastic, care nu se lipește și care înglobează foarte mult aer,
Hai să vedem împreună de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de cozonac fără frământare, o rețetă atât de simplă și cu un rezultat final atât de impresionant – un cozonac perfect crescut, foarte pufos, care îi va convinge pe toți că sunteți niște gospo-dive de excepție!
VEDETA REȚETEI
Cernem făina într-un vas încăpător și facem o gropiță in mijloc. În laptele călduț, punem zahărul și drojdia, amestecăm bine și lăsăm să se odihnească 10 minute.
Separat, într-un alt bol, amestecăm cu mixerul ouăle, sarea și zeama de lămâie, până sunt spumoase.
Acest pas ne ajută să înglobăm și mai mult aer în compoziție.
Peste ouă punem untul topit și răcit și amestecăm bine cu mixerul.
După cele 10 minute de odihnă, turnăm și amestecul de lapte, zahăr și drojdie peste ouă și amestecăm bine cu mixerul (sau cu telul).
La final amestecăm coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia. Turnăm amestecul obținut în mijlocul făinii și amestecăm bine cu lingura de lemn sau cu o spatulă.
Amestecăm până avem un aluat omogen.
Acoperim vasul bine-bine cu folie de plastic și îl punem în cuptorul închis, cu lumina aprinsă. Lăsăm aluatul la dospit 4 ore sau până își dublează/triplează volumul. Dacă doriți, coaceți cozonacul imediat, dacă aveți timpul necesar, lăsați-l la dospit alte 12 ore (peste noapte) la frigider.
Împărțim aluatul în 2 părți egale și întindem 2 foi de 20×30 cm, pe planșeta ușor tapetată cu făină.
Punem jumătate din cantitatea de rahat, având grijă să lăsăm o margine de 2-3 cm, pe care o ungem bine cu ou, astfel încât să sigilăm ruloul de cozonac.
Procedăm la fel și cu restul aluatului, astfel încât să avem două role de aluat, pe care le împletim ușor.
Așezăm cozonacul în tava bine unsă și tapetată cu hârtie de copt și îl lăsăm din nou să dospească 2 ore în cuptorul închis, cu becul aprins.
Când cozonacul depășește de 2 degete forma, este momentul să încingem cuptorul la 190° și să ungem cozonacul cu ou bătut, apoi să îl pudrăm cu zahăr. Coacem cozonacul 20-25 minute, după care îl scoatem din formă și îl coacem direct pe grătar alte 10 minute.
Intră în comunitatea Băneasa și rămâi la curent cele mai noi rețete și sfaturi ale specialiștilor noștri!
Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.
Cookie-ul strict necesar ar trebui să fie activat în orice moment, astfel încât să putem salva preferințele dumneavoastră pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivați acest cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site web va trebui să activați sau să dezactivați din nou cookie-urile.
Acest site web folosește Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.
Păstrarea acestui cookie activat ne ajută să ne îmbunătățim site-ul web.
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!
Acest site web folosește următoarele cookie-uri suplimentare:
Vă rugăm să activați mai întâi modulele cookie strict necesare, astfel încât să vă putem salva preferințele!